ПП „Рилски манастир” гостува на читалището в Рила и на забавачката в Кочериново

От парка раздадоха награди на отличници от конкурс за ученическо творчество

Експерти от Дирекцията на Природен парк „Рилски манастир” гостуваха на възпитаници на читалището в град Рила и на детската градина в Кочериново.Те раздадоха награди на ученици, отличили се на  конкурс за ученическо творчество. От парка избраха да отбележат Деня на земята с децата от читателски клуб „Приказен свят” към читалище „Христо Ботев” в Рила. „Известният учен Айнщайн е казал: „Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години, преди да изчезне“. За това е нужно всеки един от нас, независимо дали е пчелар или не – да се опита да помогне за оцеляването им. Точно това бе и фокусът ни на нашия Ден на Земята, заедно с участниците в Читателски клуб „Приказен свят” при библиотеката на читалище „Христо Ботев”- гр. Рила. С любознателните ученици от трети, четвърти и пети клас дискутирахме на тема „Как да съхраним живота на планетата Земя, защитавайки живота на пчелите”. Децата се запознаха с важни факти от живота на пчелите, както и с основната им функция – да опрашват растенията. Научиха и кои са предпочитаните от пчелите пролетни медоносни цветя, които се срещат в Природен парк „Рилски манастир”, съобщават от парка.

Преди дни с помощта на паркови служители малки приятели на природата от Детска градина „Ален мак“ в Кочериново учиха за гората. Експерти от дирекцията посетиха градината, където запознаха децата  с видовете дървета в природния парк и значението на гората. „Малките природолюбители научиха кой живее в гората, защо гората е здраве и защо е необходимо да се опазва. Децата от групите „Мики Маус”  и „Слънчо“ активно се включиха в образователните игри, подготвени за тях от експертите в парковата дирекция”, казват от дирекцията.

Сред последните мероприятия на дирекцията е конкурсът за ученическо творчество „Защитените растения и животни на ПП „Рилски манастир”. След успешно приключилия конкурс директорът на парка Димитър Григоров връчи награди и грамоти на всички отличени ученици от конкурса от ОУ „Аверкий Попстоянов” в Рила и от Трето ОУ “Димитър Талев” – Благоевград. Грамота за активно участие на рилското училище в мероприятията на природния парк получи и директорката на училището – Татяна Симеонова.