Правителството даде „зелена светлина“ на Скопие и Тирана за преговори за членство в ЕС

България е съгласна Северна Македония и Албания да получат покана за начало на преговори за членство в Европейския съюз. Страната ни обаче ще подкрепи преговорната рамка на Скопие само ако югозападната ни съседка изпълни критериите за добросъседство и спази условията, свързани с изчистването на спорните моменти от общата ни история. Това стана ясно от думите на вицепремиера Екатерина Захариева, след като правителството одобри позиция на страната ни преди срещата на върха на Европейския съюз на 17 октомври.

Скопие да спре с политиката си на претенции за признаване на така наречено “македонско малцинство” в България. Това е едно от условията на София, за да подкрепи реално начало на преговори за еврочленството на югозападната ни съседка.

„Република Северна Македония трябва да преустанови и да се въздържа от провеждането на политика, независимо под каква форма, на подкрепа и насърчаване на претенциите за признаване на тъй наречено „македонско малцинство“ в България. Трябва да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани поради българското си самосъзнание. Трябва да премахне от табели и надписи върху паметници, паметни плочи, сгради текстове, насаждащи открита омраза към България“, посочи министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Смесената експертна комисия по исторически и образователни въпроси да постигне конкретни резултати за важните личности и събития за общата ни история до 1944 година: “Историята не може да бъде компромис” – подчерта вицепремиерът Красимир Каракачанов, според когото скоростта на преговорите за еврочленство зависи изцяло от политическата воля на Скопие:

“Да бъдат честни, а не да се опитват да ни разиграват, както го правеха последните две години”.

София настоява и за ясен график от Скопие за промяна на учебните материали по история, български език и география:

“България казва “да” на играч с жълт картон да продължи да участва в срещата, но реферът България държи червения картон”, категоричен бе Каракачанов./БНР