Правят почетен гражданин на Кюстендил един от авторите на българския герб

Проф. Кирил Гогов

Предложението за 74-годишния проф. Кирил Гогов е внесено в ОбС от кмета Петър Паунов

 

Проф. Кирил Гогов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Кюстендил” ще гласуват съветниците на предстоящата сесия на ОбС. Вносител на предложението е кметът Петър Паунов.

Петър Паунов

Проф. Гогов е роден в Кюстендил на 29 февруари 1944 г. Завършил е Художествената академия, специалност приложна графика. Той е един от авторите на герба на Република България. Участва в редица общи и международни изложби. Изявява се в областта на приложната графика и книжното оформление. Художник дизайнер е на държавните платежни парични средства, емисии 1996-2002.

74-годишният творец е автор и на пощенски марки, на гербовете на Бургас, Кюстендил, Плевен, Белоградчик, Сандански, Правец и с. Гюешево, Кюстендилско, на оригинални шрифтове, плакати. В колектив с И. Пенев и Г. Велинов оформя декоративно- монументалната украса на Драматичния театър в Кюстендил (1979).

Автор на проекта за новата азбука на Европейския съюз -Кирилската, както и на цялостния дизайн на 22-рия международен конгрес по византийски изследвания, Националния събор „Копривщица 2010“, Българския зъболекарски съюз и Сдружението на българските родове от Македония и на логото на Зоологическата градина в София. Професор в Катедра „Книга и печатна графика“ при Националната художествена академия.

За сесията на ОбС-Кюстендил са включени общо 20 точки. Съветниците ще гласуват окончателния годишен план на бюджета на общината за 2018 година. Сред точките са предложение за участие на община Кюстендил в учредяването и устройството на управление на организация за управление на Софийски туристически район.