Правят уникален фонтан на бозата в Радомир

Местната власт в Радомир обмисля да бъде направен уникален за България фонтан на бозата. Инициативата все още е на фаза идеен проект, но се обмисля фонтанът да бъде атракционно съоръжение, от което да тече боза, на чийто вкус могат да се насладят всички желаещи.

Това заяви кметът Пламен Алексиев по време на отбелязването на петото издание на Празника на бозата в Радомир. Алексиев заяви, че бозаджийството е прекрасен занаят, който освен препитание на местното население носи със себе си и слава за града. “Традицията трябва да бъде жива, да я поддържаме, като се надявам догодина да ви приветствам с фонтан на бозата, от който ще можем да се почерпим със сладка или кисела боза”, добави градоначалникът.

Празникът започна с откриване на изложба от детски рисунки в Общински исторически музей – Радомир. Децата от училищата на територията на общината по интересен начин бяха пресъздали в своите творби традициите на бозаджийството и атмосферата на самия празник.

След това празненството се пренесе в музейна експозиция “Стойова къща” в Радомир, където посетителите можеха да разгледат предмети, свързани с бозаджийския занаят, както и да чуят любопитни факти, свързани с производството на напитката.

По самобитен начин отбелязаха празника и в село Кленовик. Там беше организирана сладкарница “Захарно петле”, като присъстващите опитаха местни лакомства със запазен едновремешен вкус като например захаросани ябълки, сирени пръчици, захаринки и др. Малките деца бяха облечени в носии, пресъздаващи духа и традициите на миналия век. За настроението на гостите се грижеха и фолклорните изпълнители Тодорка Григорова и Кристиян Митков.

Сладкарница “Медвен” отвори врати и в село Кондофрей. Мястото на сладкарницата бе в клуба на Народно читалище “Просвета”, а всички посетители имаха възможност да се насладят на домашно приготвени ястия, както и на традиционната радомирска боза. Малки продавачи, пременени в народни носии, продаваха зеленчуци местно производство, а дамите от читалището приканваха посетителите да се включат в кръшните хора. Местните хора разказаха интересни истории, с които потвърдиха факта, че в селото е имало видни бозаджии, чийто майсторлък в занаята е прославил Кондофрей в цялата страна.

Празникът на бозата беше отбелязан още и в селата Владимир, Долна Диканя, Друган, Дебели лаг, Дрен, Извор, Копаница, Прибой, Стефаново и Червена могила, както и в кв. “Върба”.