Празник на бозата! Стотици литри изпиха в Радомир

Пернишки актьор стана Илия Бозаджията, шеф Михалчев въртя черпака

За седми път Радомир събра на празник любители на бозата. Стотици литри боза, предоставени от местния производител Валентин Данаилов се изляха в деня, отреден за пиршество на резливата напитка.
Проявата, която бе под надслов “С боза, гозба и песен”, започна “Стойова къща”. В музейния комплекс са изложени всички съдове, използвани за производство на боза – гюмове,текне (корито за размесване на сместа), луб (сито), пармак (дървена решетка), кюския (уред за пресоване), силях (колан за връзване на кръста с отвори за чаши), канела за точене и др. Местни жители демонстрираха приготвянето на боза и хляб по оригинална радомирска рецепта, предаде БТА.

Любители на вкусната напитка се събраха отново пред импровизираната сладкарница на албанеца Али Сербез, смятан за родоначалник на занаята в Радомир. В заведението, както в миналото, отседнаха с охота радомирци и преминаващи през града. Младежи, облечени като бозаджии, разнасяха питието сред хората, а измисленият герой бай Илия Бозаджията пак извиси глас сред множеството. В ролята се изяви актьорът Божидар Попчев. Празникът бе гарниран с кавърма по радомирски, приготвена на място от шеф-готвач Петър Михалчев.
Под звуците на гайди оживя старата градска чаршия. Свои продукти изложиха земеделци и занаятчии от района. Присъстващите на празника бяха поздравени от кмета на общината Пламен Алексиев, сред гостите бе и евродепутатът Александър Йорданов.

Тържеството протече под зоркия “поглед” на двуметровата скулптора на бозаджията, издигната през 2005 г. в центъра на Радомир. Автор на белокаменната фигура на капелатия мъж с гюмче за боза в ръка е скулпторът Евгени Кузманов, който е почетен гражданин на Радомир. Кметът Пламен Алексиев уверява, че това е единственият паметник на бозаджия в света. Поетът Георги Евдокиев е написал стихотворение за бай Илия Бозаджията, а местен композитор съчинил музика към него, за да го превърне в химн на бозата.

Жителите на Радомир усвоили занаята от албанците, за които признават, че са най-добрите майстори на гъстата напитка на Балканите. Последните албанци бозаджии в града били Али Сербез и неговият син, чието потомство сега живее в турския град Измир, разказаха от Общинския исторически музей.

Димитър Калгарийски от с. Чуковец е първият бозаджия в Радомирско, а първата бозаджийска работилница датира от около 1880 г. Бързо бозаджийството се превърнало в основен занаят за много мъже от околията. Най-старите майстори правели гъстата течност от просено брашно. Произвеждали я също от ръж или пшеница, както и смесена – от просо и ръж. Бозаджиите се сдружавали в компании и след Симеоновден тръгвали из страната. Връщали се в родните места по коситба. Най-много били бозаджиите от селата Чуковец, Владимир, Житуша, Жедна, Кленовик, Извор и Дебели лаг.