“Празник на пеперудите” ще се състои в Полска Скакавица

Традиционният “Празник на пеперудите” ще се проведе в село Полска Скакавица, община Кюстендил, на 9 и 10 юли. Празникът се организира от Регионалното сдружение за реформа и развитие “Роден край” и Общината в Кюстендил.

Проявата ще започне от 11:00 часа на 9 юли, в двора на бившето училище на селот Полска Скакавица, където ще се състои конкурс най-атрактивен костюм на пеперуда. В програмата са прездвидени занимателни и състезателни игри с екоологична насоченост, разходка по екопътеката в района. Организаторите обещават музика, традиционни местни занаяти, плаж и хубаво настроение. По данните на организаторите, около Полско-Скакавишкия водопад  има над 19 вида риба, стотици растителни видове, характерни само за района, от които десетки защитени. Това е единственото място, където се срещат пет вида лястовици. Мястото е известно и с разнообразието от различни видове пеперуди.

Основната идея на празника е да се съхранят природните ресурси и традициите в района, да се промени отношението към природата и да се осъзнаят възможностите, ползите и отговорностите за опазване на биоразнообразието и природното наследство на България.