Празничните маратони с преяждане и препиване създават проблеми със сърцето

Празничните маратони – с преяждане и препиване, характерни за сезона, оказва се, са по-коварни за здравето на сърцето от по-еднообразното хранене през зимата.
В съвременния живот трудно може да се постигне бедна на витамини диета. По-скоро, от прекалено старание, може да се предизвикат прояви на хипервитаминоза, макар че организмът има защитни механизми, чрез които излишното се отстранява. Въпреки това, аз не съм привърженик на прекаляването с витамини и микроелементи, при цялото разнообразие на естествени продукти, от които могат да се доставят“, коментира пред списание BETTY полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиника по кардиология на ВМА. В същото време, „свръхдозата“ храна и алкохол се отразяват много лошо на сърдечносъдовото ни здраве. „Така че, те трябва да бъдат избягвани – с цената на много големи усилия. Някои от тези празнични, да ги наречем „събития“, могат да завършат по непредвиден начин. Затова, трябва да е ясно, че не само стомахът и дебелото черво не издържат на „ядене и пиене до дупка”. Но, за разлика от тези органи, при сърцето крайният резултат може да е фатален“, не крие проф. Даскалов.
Как да пазим сърцето през зимата?
Зимата е „враг“ е на сърцето, смятат мнозина. Дали е така обаче? „Не мисля, че това е най-критичният сезон за сърцето. Просто тогава е по-вероятно да се обострят някои оплаквания при сърдечноболните пациенти. Това е така, защото студеното и мразовито време предизвиква дистрес и дезадаптация на кръвоносните съдове, като най-честите клинични прояви са влошен контрол на кръвното налягане и по-рядко – гръдна болка при излагане на студено“, обяснява проф. Ивайло Даскалов. Въпреки това смята, че зимата не е предизвикателство за която и да е категория сърдечно болни, от гледна точка на адаптиране на медикаментозната терапия.
“Това са хронично болни, които в годините и сезоните имат изградени схеми на лечение. Принципно, самите пациенти много добре умеят сезонно да адаптират терапията си. По-скоро, все по-често срещано явление, за съжаление, е да се преустановяват голяма част от сърдечно специфичните лекарства, поради невъзможност да се плащат скъпите сметки през зимния сезон. Следва влошаване на състоянието и прием в болница, подобрение, изписване, домашно лечение, спиране на лекарствата и така – до безкрай… Това е проблемът!“, не крие кардиологът.

Можем ли тогава – и как – да адаптираме режима си през зимата, за да облекчим сърцето? „Този въпрос, от една страна, е с много лесен за отговор, от друга – с много труден. Да, можем да направим, на теория, всичко необходимо за едно подържано във форма сърце. Това включва, най-общо, да се храним здравословно, да поддържаме оптимално телесно тегло, да спортуваме в свободното време, през останалото да ходим пеша, да имаме непрекъснат нощен сън от осем часа, да избягваме психически стрес – на работа и вкъщи, да не пушим и прекаляваме с алкохола, никаква дрога, да ходим редовно на профилактични прегледи…“, дава рецептата проф. Даскалов.