Пратиха в ареста подкупните полицаи, “борещи” се с корупцията в Благоевградско

Снимка - Труд

Рекетьорите  под пагон заплашвали с думите:  „Да не смееш да кажеш някъде, защото ще те намерим”

 

Окръжният съд в Благоевград взе постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на двама полицейски служители, задържани във връзка с подкуп. Предстои мярката да бъде обжалвана от защитата на обвиняемите пред Апелативен съд – София през следващата седмица, съобщи наблюдаващият прокурор по делото от Окръжна прокуратура – Благоевград Ивайло Филипов.

Двамата полицейски служители са задържани на 24 ноември, а повдигнатото обвинение е за подкуп.

Случаят е от 17 ноември, казаха на брифинг от държавното обвинение. По данни на прокуратурата патрул от двамата служители на „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ е осъществявал контрол на движението по пътищата и превенция на корупцията.

Вместо да бъде постигната целта на закона и осъществена идеята на ръководството на ГД „Национална полиция“, полицаите са се отклонили драстично от служебните си задължения и са извършили няколко деяния, които са предмет на обвинение, квалифицирано като подкуп, посочи наблюдаващият прокурор.

По данни на прокуратурата двамата полицаи са поискали и взели подкуп в два отделни случая. Единият касае шофьор на камион, превозващ дървесина, а вторият е за шофьор на лек автомобил. И в двата случая размерът на подкупа е 500 лева, стана ясно на брифинга.

При първия случай, на прибиране на полицейски патрул между Банско и Симитли, е спрян за проверка товарен автомобил, натоварен с дървесина. По думите на единия от обвиняемите камионът е бил „в разнебитено състояние“, което ги провокирало да обърнат движението на патрулния автомобил и със звуков и светлинен сигнал да отбият същия за проверка.

Полицейските служители установяват, че документите за правоуправление на шофьора не са подновени в срок. За да прикрият нарушението, поискали и получили подкуп в размер на 500 лева. Полицаите забелязват, че ремаркето на товарния автомобил е натоварено с букова дървесина, но и с дъб, с контролна марка. Те поискали да дойде на място собственикът на фирмата от Гоце Делчев, като му обяснили, че санкцията за незаконен превоз на дървесина и незаконна сеч е в размер на 20 хил. лева, свързано е още с конфискация на дървесината и на съответното МПС. Поискан му бил подкуп в размер на 1500 лева, който собственикът на фирмата превозвач категорично отказал да плати. Последвала проверка от Регионална дирекция по горите – Разлог, която не е установила нарушения.

След този случай полицаите отпътуват за столицата, но в района на симитлийското село Градево отбили лек автомобил и поискали документите на водача, съобщи още прокурор Филипов. Заедно с водача била 12-годишната му внучка, както и закупено от района на Банско теле. Шофьорът на автомобила бил с изрядни документи, но полицейските служители обяснили, че правят проверки във връзка с незаконен превоз на дървесина и животни и обяснили, че водачът подлежи на санкция в размер на две хиляди лева и конфискация на автомобила, тъй като животното е без ушна марка.

„Служителите видели, че предният прозорец на автомобила е отворен и детето слуша, един от тях  помолил момичето да затвори прозореца, но колата не била в работещ режим, затова я помолил да включи автомобила на контакт, за да затвори прозореца, извикали водач на автомобила зад него, пред полицейския автомобил, и му казали, че може да се разберат“, посочи прокурор Филипов. Поисканата от тях сума бил в размер на 500 лева, която спреният за проверка водач не носел в себе си. Същият се свързал с дъщеря си да вземе сумата, събрана за закупуване на дърва за огрев, за да я предаде на полицейските служители. Предаването станало при разклона на Е-79 в района на Симитли.

Служебният автомобил, с който пътували да осъществяват контрол и превенция на корупцията, не е снабден не само в този конкретен случай, а на всички дати, на които е пътувано с този автомобил, със съответно видеонаблюдение, каквото задължение имат всички полицейски автомобили и в частност тези, свързани с контрола на движението по пътищата, посочи прокурор Филипов. Той допълни, че при проверките е установено, че записи от персоналните камери за видеонаблюдение (т. нар. „боди камери“) от 17 ноември няма. Полицейският автомобил, с който са осъществявали контрола, не е снабден и с джипиес система, с каквато следва да е снабден всеки един, допълни прокурорът.

Сигнал за поискания подкуп е подаден както от гражданите от Гоце Делчев, така и от Симитли в съответните районни управления. Синът на водача, спрян за проверка, край Градево е подал сигнал и на тел. 112, като е заявил, че баща му е заплашван от полицейските служители с думите: „Да не смееш да кажеш някъде, защото ще те намерим”, каза още прокурор Филипов.

Окръжна прокуратура е уведомена за случая на следващия ден. Справката за имената на служителите, осъществили патрула в конкретния ден, е получена от прокуратурата пет дни по-късно или на 23 ноември, уточни  още Ивайло Филипов.

Полицаите, на които е повдигнато обвинение, имат стаж в системата на МВР- съответно 15 и 17 години.