Пребогата програма за празника на Самоков

Готова е програмата за празника на Самоков – 21 август, когато се чества св. великомъченик Симеон Самоковски. Тържествата започват на 15 август с тържествена света литургия и освещаване на курбан в Митрополитската църква, която тогава има и храмов празник. В художествена галерия “Проф. Васил Захариев” пък може да бъде разгледана изложбата „Народно везбено изкуство“. Тя представя преоформен текстил от началото на 20-и в., при чието създаване са използвани везбени елементи от традиционно облекло от 19-и в. Изработени като покривки, възглавници, чантички и друг тип текстил за декорация на дома, експонатите съчетават с особена художественост богатата везбена орнаментика на шевици от различни етнографски региони – Самоковско, Дупнишко, Софийско, Плевенско, Македония.

На 21 август от 18 ч. ще има демонстрация на бродиране.

На 16 август в местния музей Разградската филхармония представя концерт-спектакъл “Във вихъра на любовта”. На следващия ден празничната програма продължава с кино под звездите в парк “Туристическа градина”. Ще бъде прожектиран филмът “Пистолет, куфари и три смърдящи варела”, като ще гостува актьорът Ивайло Захариев.

На 18 август на площад “Захарий Зограф” ще се проведе киноложка изложба, а по-късно следващия ден отново ще има кино под звездите – този път с филма “Опърничавите”. Гост на прожекцията ще бъде актрисата Анастасия Левордашка.

Следващия ден на Спортен комплекс “Самоков” ще се проведе  тенис фест, а арена на детския празник “С игрите на мама и татко” ще бъде Туристическата градина.

На 20 август ще има турнир по табла, а по-късно спортните емоции ще продължат с откриването на турнир по мини футбол. Вечерта е посветена на младежки концерт с Дара, Боро Първи и диджей парти.

На 21 август в Бельовата черква ще се проведе тържествена света литургия по повод деня на покровителя на Самоков. Ще бъде раздаван курбан за здраве и ще има фолклорна програма.

По-късно на пл. “Захарий Зограф” започва тържествен водосвет и церемония по издигане на знамената. Стипендиантите на община Самоков пък ще получат своите награди. След церемонията самоковци ги очаква празничен концерт с участието на Стефан Вълдобрев и “Обичайните заподозрени”, Румяна Попова и танцова формация.

Вечерта ще бъде ознаменувана с тържествена заря.

На 22 август в Младежкия дом ще се проведе турнир по тенис, по-късно победителите в турнира по мини футбол ще бъдат наградени.

От 13 до 22 август гостите и жителите на града ще могат да се възползват и от туристическо атракционно влакче.