Преброиха се едва около 82% от българите

За 10 години населението на България е намаляло с 590 000 души

Преброяването на терен обхвана около 82% от българите. То завърши в неделя в 20 часа. Процентът бе съобщен от шефа на НСИ Сергей Цветарски пред БНТ с уточнението, че касае информацията до вчера. 82% са 5.65 млн. души. НСИ все още не разполага с кода на част от хората, преброени електронно. Те имат възможност да го пратят по мейл. С колко точно ще се увеличи процентът, след като бъдат включени, не се знае. Но така или иначе Цветарски призна, че надеждата е била да бъдат обхванати повече хора.
Институтът тепърва стартира работата със събраните данни. Според Цветарски реалното население трябва да бъде по-малко от 6,916 милиона, колкото е отчел НСИ към 31 декември 2020 г.
Той уточни, че непреброените българи ще бъдат обхванати по административен път. Шефът на НСИ заплаши и с глоби – но не хората, които не са си предали кодовете, а тия, които съзнателно са пречили на преброяването.

За 10 години населението на България е намаляло с 590 000 души. В същото време броят на бедните пенсионери се е увеличил със 128 000 души, а на бедните деца – с над 17 000.
Това обяви заместник социалният министър Иван Кръстев на дискусия по доходите, организирана от фондациите „Солидарно общество“ и „Фридрих Еберт“.
Според Кръстев в страната няма адекватна политика за социалната закрила на най-уязвимите – пенсионерите и децата.
Кръстев добави, че за 10 години – от 2010 до 2020 г., месечните помощи за отглеждане на дете са се увеличили с едва 5 лева.
На форума стана ясно, че 1,6 милиона българи са под прага на бедност, а близо половин милион души, или 29 процента от наетите в страната, са на минимална работа заплата.