Преброяването на населението ще започне на 7 септември

Преброяването на населението ще се проведе от 7 септември до 3 октомври. Ще има електронно преброяване и такова с преброители, които ще посетят хората на адрес. Това заяви пред БГНЕС Магдалена Костова, която е директор на ресроната дирекция в Националния статистически институт.

“От 7 до 17 септември ще бъде електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. По този начин ще изпълним изискването на европейския регламент то да се случи през 2021 г., както ще го правят и останалите страни в ЕС”, казва тя.

Институтът се надява, че в този период заболеваемостта от COVID-19 да е по-малка заради по-големия брой ваксинирани.

Костова уточни, че тези, които се преброят електронно, ще получат код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя в уверение на това, че са го направили онлайн. “Преброителят трябва да провери дали всички лица в жилището са се преброили с този електронен код и да го запише в преброителните списъци. Това е необходимо, тъй като от предишния ни опит ние знаем, че се случва понякога да се пропускат хора в жилището. Обикновено не се броят децата или други членове на домакинството по една или друга причина. Напоследък е много разпространено хора, които живеят съвместно, без да живеят заедно, не се познават, но ползват една и съща жилищна площ. Трябва да се провери дали всеки от тях се е преброил. Ако някой не се е преброил и е пропуснат, той ще го преброи с хартиена карта”, обясни Костова.

Не е задължително преброителят да влиза в дома на човека, както и да изисква документи като нотариален акт или други, доказващи собственост./