Превеждат над 10 500 лв. по сметката на опожарения блок в Благоевград

Община Благоевград ще преведе 10 500 лева по набирателната сметка, разкрита от представители на етажната собственост на блок 18 в квартал „Струмско“, където през декември миналата година бушува голям пожар, при който загинаха трима души.
По предложение на кмета на Благоевград Илко Стоянов и с решение на общинските съветници сумата ще бъде преведена по дарителската сметка, обявена от собствениците на апартаменти в блока. Сумата ще бъде разходвана за изготвяне на проект за усилване на стоманобетонната конструкция на блока, каза на днешната редовна сесия на Общинския съвет кметът на Благоевград Илко Стоянов.
Предложението на Стоянов бе средствата да бъдат преведени по сметката, разкрита от представители на етажната собственост, каквото решение е взето при среща на градоначалника и собственици на апартаменти. Средствата вече са гласувани от общинските съветници, единствената разлика е, че няма да бъдат преведени директно към проектантската фирма, каза по време на днешната сесия кметът на Благоевград. Той посочи, че целта е засегнатите семейства сами да изберат проектанти, с които да работят.


Илко Стоянов допълни, че с това ще завърши първият етап от дарителската кампания, организирана от засегнатите от пожара семейства, която по думите му е била успешна. След изготвяне на проекта ще има яснота за необходимите средства и съответно ще започне втори етап на благотворителна кампания, каза още Стоянов.
От община Благоевград съобщиха по темата, че от възникване на пожара общинската администрация оказва непрекъсната подкрепа на нуждаещите се хора от засегнатия блок. Семейства, които заявиха желание, бяха настанени в жилища от резервния фонд на общината, а администрацията е поела като разход обследване на блока. Назначена е и външна експертна комисия за оглед, освен това са закупени и необходимите телескопични подпори, които са монтирани безвъзмездно. В края на годината градоначалникът преведе и средства от заплатата си в помощ на засегнатите семейства, припомнят от общинския пресцентър.