Предаде се 19-годишният Алекс И., заподозрян за убийството в Кюстендил

Алекс
  • Протестите в града продължават

  • Комисар Стамболийски: В полицията бе докаран от майка му и не е давал обяснения. 12 души са задържаните лица във връзка с масовото сбиване

 

Малко след 23,30 часа в неделя в полицията в Кюстендил се е предал 19-годишният Алекс И., който цял ден бе издирван като заподозрян за убийството на Валери Дъбов.

Старши комисар Елиан Стамболийски

Това съобщи директорът на ОДМВР-Кюстендил комисар Елиан Стамболийски. Заподоздреният, известен с прякора Гучи, бил с майка си. Преди това се появи информация, че Алекс е написал в личния си профил във фейсбук: „Не съм убиец“.

Валери Дъбов

“Късно снощи бе задържан и издирваният 19-годишен младеж, за когото се смята, че е причинил смъртта на 35-годишен мъж от града. Проверени са десетки адреси във връзка с издирването на лицето. Събрани са записи от множество камери.

Разпитани са над 20 лица, част от разпитите са били пред съдия, работата по случая продължава. Младежът сам се предаде. В полицията бе докаран от майка му. Не е давал обяснения. Не можем категорично да кажем дали той е написал това съобщение в профила си, или някой от близките му“, коментира Стамболийски. Той обяви още, че са установени лицата, които са нанесли тежката телесна повреда на 53-годишен мъж, който е настанен с опасност за живота в „Пирогов”.

Неделният протест завърши с кратка блокада на възлово кръстовище.

„Едното от лицата е задържано, а другото се намира в кюстендилската болница. След това и той ще бъде арестуван. Предстои днес официално да бъде разпитан и 19-годишният младеж“, каза още директорът на ОДМВР – Кюстендил.

По неговите думи всички роми, които са участвали в масовия бой в неделя рано сутринта в центъра на Кюстендил, са от клана на Гольовците.

„За Гольовците мога да кажа, че те не са добре приети в квартал „Изток“. Техните съкварталци не хранят особени симпатии към тях. Имат стари вражди назад във времето с друга от фамилиите, известна като Ропотамци. По-голямата част от тях са излежавали повече от една присъда за различни криминални прояви. Сред задържаните за масовия бой обаче няма такива, които да са участвали в убийството на 46-годишния пазач в черешов масив в село Шишковци“, уточни още Стамболийски.

По случая с масовия бой в Кюстендил, който завърши с убийството на 35-годишния Валери Дъбов и прати 5-има в болница, са задържани общо 12 човека – българи и роми.

Предалият се Алекс Игов до този момент има регистрирани 3 криминални прояви, две от които за нанасяне на телесни повреди.

Протестите в Кюстендил не спират втори ден. След като първият приключи с блокиране на възлово кръстовище в неделната вечер, в понеделник малко след 7 часа сутринта около 30-40 кюстендилци отново излязоха на протест, този път пред сградата на ОДМВР – Кюстендил. Всички бяха единодушни, че трябва да бъдат взети спешни мерки спрямо ромите. При тях дойде директорът Елиан Стамболийски, който заяви, че Кюстендил не може да се сравнява с Войводиново. „При нас инцидентът е битов. Не става въпрос за етническо напрежение. Що се отнася до ромския квартал „Изток“, преди няколко седмици правихме проверка на абсолютно всички търговски обекти. Оказа се, че в квартала те са 90. Над 30 екипа бяхме на място и голяма част от тези обекти бяха затворени. Правим всичко възможно, уверявам ви“, обяви пред протестиращите Стамболийски. Присъстващите споделиха с него, че проблемът е в цялата държава. Хората заявиха, че са наясно, че полицаите работят, но са необходими крути мерки в цялата държава.

За довечера е насрочено и бдение със свещи и цветя на мястото на убийството. Кюстендилци събират и пари за майката на убития Валери Дъбов, която е в болница след случилото се със сина й.

По сведения на полицията убитият няма криминално досие и няма информация да е бил в заведението.

35-годишният Валери Дъбов по непотвърдена информация е бил случаен свидетел на възникналия скандал между двете групи. Самият той живее на ул. „Прогон”, която се намира на метри от началото на ромския кв. „Изток”.

Според приятели на убития, който се занимавал с дървообработване – той е познавал хора и от двете групи и е решил да се намеси и да спре назряващия бой.

Мъжът от години живее в Кюстендил с майка си, която след случая е в болница, иначе е родом от Разлог.

Работата по случая продължава активно екип от криминалисти, разследващи полицаи и под прякото ръководство на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Кюстендил.