Преди Никулден: 15 инспектори от Кюстендилско започват засилени  проверки на рибата

15 инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в област Кюстендил тръгват на тематична проверка за качеството на предлаганите на пазара риба и рибни продукти. Над 2 500  са регистрираните обекти на територията на областта, които подлежат на контрол, не всички обаче разполагат с условия да предлагат рибни продукти. До момента няма подадени заявления от търговци за временна продажба на отрито , уточниха от агенцията. В Кюстендилско има регистрирано едно рибовъдно стопанство. То е в град Рила и желаещите могат да купят риба директно от развъдника.

Традиционно преди Никулден ще се правят проверки в складове на едро и дребно, магазини, заведения за обществено хранене, както и обекти, в които се извършва препакетиране на риба, съобщи д-р Велка Войнова, началник-отдел “Контрол на храните”. Инспекторите ще следят за условията, срока и начина, по който се съхранява рибата. Ще изискват документи за произход на стоката от регистрирани обекти и проследяване на веригата от улова до магазина. При предлагането на охладена риба ще се прави органолиптична преценка на предлагания продукт. Инспекторите ще съблюдават за състоянието на хрилете, целостта и цвета на кожата, количеството сол, свежестта на месото, вида на люспите и роговиците на очите. Търговците е добре да знаят, че предлаганата прясно охладена риба трябва да бъде покрита с лед, а стичащата се вода да бъде отвеждана по подходящ начин, за да се избегнат предпоставки за възникване на патогенна среда и зарази. Инспекторите отчитат, че една голяма част от хората ще предпочетат да закупят и приготвят традиционния никулденски шаран. По тази причина ще се проверяват обекти, които предлагат и жива риба. Ще се следи както за произхода от регистрирани обекти, така и за количеството вода и температура на ваните, в които тя е поставена. „Както търговците, така и клиентите трябва да следят движенията на рибата. Тя трябва да бъде пъргава и трудно уловима, което показва, че е поставена в среда с достатъчно количество кислород, за да се запази доброто й състояние”, коментира д-р Войнова.  В случай че рибата се задуши, тя трябва да бъде отстранена своевременно, при спазване на санитарните изисквания.

От агенцията съветват да бъде обърното внимание на това, че върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

На контрол ще подлежи и здравословното състояние на персонала, който предлага продуктите, както и спазването на режим за дезинфекция и поддържане на хигиена в търговските обекти.

След проверките по Никулден ще стартира контрол върху качеството на храната, предлагана за Коледа. Традиционно ще бъдат проверявани месни продукти, плодове и зеленчуци.