Извънредно положение до края на март, затварят всички училища, детски градини, заведения и молове

Новите мерки бяха обявени от здравния министър

Предлагат почти пълно затваряне на държавата. Новите мерки бяха обявени от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Те ще влязат в сила от петък, след като минат одобрение от Министерския съвет.

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца – до март 2021 година,  преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

„Не може да си позволим да губим животите на хората. Сега е времето, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Аз няма да бъда министъра, който ще предаде усилията им. Разумът и сърцето ми ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки. Днес ги предложих на министър-председателят на България. Предложих тези мерки да влязат от петък, те ще бъдат обсъдени на Министерски съвет”, обяви здравният министър. На Министерски съвет ще бъде обсъдено и дали да бъдат налагани по-строги мерки при влизане в страната от страни на ЕС, както и от трети страни.

Предлага се още удължаване на забраната за посещения в заведения, барове, клубове. Да се преустанови работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения. Същите да могат да доставят само до домовете. Да се преустанови работата на всички нехранителни търговски обекти, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи.

С новите мерки се предлага и преустановяването на провеждане на вътрешни и външни екскурзии. Не се ограничава обществения транпосрт.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете се. Време е да се обединим отново в името на живота. Дори да мислим различно, дори и да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим нашите сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава, в каквато и криза да е”, призова проф. Ангелов. Според него няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи.

Здравният министър увери, че за Коледа ще се направи всичко възможно мерките да бъдат отслабени. Според него мерките трябва да дадат резултат най-рано след 8 дни. Очакванията на здравните власти са за подобрение на обстановката в рамките на 2 седмици.

Здравният министър беше категоричен – КПП-та в областните градове няма да има.

„Тази мярка е доказала своята неефективност във времето, особено при дифузно разпространение на болестта”, обясни проф. Ангелов.

Относно “зелените коридори” за хората над 65 години в магазините, проф. Ангелов обясни, че не е намерен консенсус по въпроса. Той отново ще бъде променен – остава само в сутрешните часове, но тепърва ще се обсъжда кога ще е точно.

Главният държавен здравен инспектор представи данни за заболяемостта в страната. Тя  надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа. 23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа. Сърбия е надминала страната ни по смъртност, а Северна Македония по заболеваемостт, уточни още доц. Кунчев.

Директорите на големите столични болници споделиха, че натискът върху медиците е огромен. Директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски разказа за случаи на повторно заразяване при служители на лечебното заведение.

По-рано днес членовете на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проведоха среща с министър-председателя Бойко Борисова. По време на съвещанието здравният министър докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България. Бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Беше направен преглед и на натовареността на болничните заведения у нас./НОВА