Предлагат ново затягане на мерките

Данните от изследвания по цял свят показват, че ваксинираните прекарват Covid много леко

“Изискването за Covid сертификат е като филтър на входа, така че донякъде да се осигури протекция. В изискването на зелен сертификат има и нещо много важно – да се намали предаването на вируса, защото, ако могат всички да влизат, тези места ще станат като развъдник за коронавируса. Целта е да се ограничи събирането между хората, поне събиране между потенциални носители на вируса”. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя определи като много добро предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да става чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR.
По думите на проф. Христова е много важен контролът върху спазването на противоепидемичните мерки:
“Ще предложа (на заседанието на Експертния съвет към МЗ в понеделник – 18 октомври – б.р.) всичко, което води до събиране на хора и до спазване на мерките. Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките”.
Ваксинацията дава възможност за социални контакти, подчерта тя и обясни, че макар и да се заразяват отново ваксинирани хора, те прекарват заболяването много по-леко, отколкото протича инфекцията при неваксинираните:
“Данните от изследвания по цял свят показват, че ваксинираните прекарват много леко. Нищо общо няма – ваксинираните ще го изкарат като лека хрема и на крак. Дори сега се заговори за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се създаде лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за ползите от ваксините са безкрайно много”.
Проф. Христова беше категорична, че коронавирусът е много коварен и посочи, че малко са заболяванията, които не позволяват ваксиниране:
“Нямам отговор защо е толкова висока смъртността в България. Дали защото не се търси лекарска помощ, или не се обявяват случаите, защото така от процента на потърсилите помощ се оказва много висок процентът починали. … Вирусът ни научи колко отговорност трябва, когато си член на общество”.
По време на пандемия е добре всеки да си постави трета ваксинационна доза, смята проф. Христова.
Издаването на фалшивите ваксинационни сертификати проф. Христова определи като чудовищно и много тежко престъпление./БНР