Председателят на Сдружението на автотърговците в Дупница Вергил Кацов: Българите предпочитат коли втора ръка от Италия, 80% от вноса е от там

Вергил Кацов
  • Вече има мобилно приложение, с което хората могат да проверят реалните километри и миналото на колата в Италия

  • Дупница е водещият пазар за автомобили втора ръка в България

Председателят на Сдружението на автотърговците в Дупница Вергил Кацов е от дълги години в бизнеса с коли втора ръка. Той отговори на въпросите на „Вяра”, свързани с навлизането на все повече дизелови автомобили в страната и даде насоки за какво трябва да внимават хората при покупка.

– Г-н Кацов, продължават ли да бъдат дизеловите автомобили най-предпочитаните в България?
– Имам голям поглед върху нашия пазар, смея да твърдя, че познавам доста добре и италианския. 80% от вноса, който идва от Италия, е на дизелови автомобили. Но това е най-вече вследствие от предлагането като автомобили втора ръка там. Можем да кажем, че 80% от колите, които се карат в Италия, са дизелови. Не такова е съотношението за Швейцария, Германия и Австрия. Там има политика, която стимулира карането на бензинови автомобили.

80% от вноса на коли е от Италия.

Така че вносът от тези страни пък е обратно завъртян. Вносът от Италия е най-голям поради няколко причини. Първо, климатът там е такъв, че автомобилите втора употреба нямат ръжди, защото там няма снеговалеж и луга. Затова и клиентите предпочитат стари коли от Италия. Защото докато двигателят може да се провери, останалото трудно може да се види. Другият момент е, че самите италианци, като хора с южна кръв, обичат много екстрите. Там няма автомобил, който да няма климатик, ел. стъкла, хубави салон и джанти, спортен пакет и т.н. Германецът, като много по-прагматичен, не плаща за такива неща. Затова автомобилите, които идват от Германия, са с много по-малко екстри. Ние също търсим удобствата и затова се купуват най-много коли от Италия.
– Говори се, че и в Италия, подобно на Германия, дизеловите коли ще намалеят значително поради нови разпоредби. Ще се случи ли това според Вас?


– Чувам, че има една доста агресивна политика от страна на производителите на електрически автомобили. Там, където хората могат да си го позволят, най-вероятно ще се възползват. Какво имам предвид? Ако автомобилът ви струва 200 или 2000 евро, той ще бъде оценен на 6000 евро при закупуването на електрически автомобил от ваша страна. Но това е въпрос на пресмятане. Защото ако реалната цена на този електрически автомобил е около 40 000 евро, тя стартира от 46 000 и с приспадането става същата. Но това има голям ефект, защото ако така и така сте решили да смените автомобила, стария ще го продадете за много по-малко. И при една добра лизингова схема ще се получи добре. Може би постепенно хората ще минат на такъв тип коли.

Гръцките клиенти търсят предимно японски автомобили.

– Може ли да се очаква, че дизеловите автомобили ще залеят българския пазар още повече, или това е силно казано?
– Силно казано е. От Италия си идват дизелови просто защото там основно се карат такъв тип коли. Италианските власти полагат немалко усилия, за да излезе на светло бизнесът с коли втора ръка. Хората се притесняват колко са били навъртените километри, когато си купуват автомобил втора употреба. Защото цените вече са паднали дотолкова, че връщането на един километраж струва колкото един обяд. Но италианците направиха няколко приложения, чрез които по номера, който е имал автомобилът в Италия, всеки човек може да си провери колко са били реалните му километри. Информацията там е качена от прегледите и всеки средно интелигентен човек може да направи тази проверка от телефона си за свое спокойствие. Затова хората, които се чудят дали да купят автомобил, вече могат да си намерят информацията. Това е полезен метод, за който много хора все още не знаят и използвам вашата медия, за да го оповестя. Понякога имаме по-скъпи автомобили, но сме сигурни за тях и за километрите им. Именно затова им ги даваме и с гаранция.
– Значи, нищо че колата е втора ръка, хората могат да получат гаранция?
– Да, точно така.
– А каква е тя и от какво се определя?

Подробности в печатното издание