Председателят на ТД „Паничище” Йордан Ранчов стана почетен гражданин на Сапарева баня

Йордан Ранчов стана почетен гражданин на Сапарева баня. Званието на дългогодишния туристически деятел му бе връчено от кмета на общината Калин Гелев на заседание на местния парламент.

„Йордан Кирилов Ранчов е роден в гр. Сапарева баня на 04.04.1942 г. Дейността на Ранчов започва от далечната 1960 г. като секретар на Туристическо дружество „Паничище”. Натрупал организационен и управленски опит след 42 години, Йордан Ранчов от 2002 г. е издигнат за председател на ТД „Паничище” и до момента е такъв. Туристическото дружество (ТД) се утвърждава като такова през посочения период и работи за развитието на община Сапарева баня в туристическия отрасъл. Многобройни са инициативите извършени от ТД, съвместно с община Сапарева баня, допринесли за популяризирането на региона, а именно: създаване на туристическата песен на гр. Сапарева баня, която е химн на общината; кукерският фестивал; Конския Великден на Тодоровден; изграждането на екопътека за водопад Горица, както и изграждането на юбилейна чешма в постъпите на водопада и много други”, се казва в докладната записка за удостояването със званието на Ранчов.

Там е посочено още, че ръководството на ТД „Паничище” работи активно за превръщане на дестинацията Сапарева баня – Паничище – Седемте рилски езера в един привлекателен туристически център
„Йордан Ранчов е виден общественик и човек, положил през годините много усилия за развитие на туризма в община Сапарева баня. Званието „Почетен гражданин на община Сапарева баня” е израз на признателността на ръководството на общината и обществеността към гражданите, допринесли със своето поведение и действия, които са от изключителна значимост за развитието на града в областта на туризма, културния живот и принос за популяризиране името на града и община Сапарева баня”, пише в допълнение в докладната.

Общинският съвет възложи на кмета да създаде, съхранява и вписва удостояванията в Почетната книга на община Сапарева баня, която да съдържа 200 номерирани листа, като на корицата да се изобразят гербът на община Сапарева баня и надпис “Почетна книга на община Сапарева баня”, том I.
Освен това местният парламент възложи на градоначалника да впише в книгата носителя на званието и да връчи плакет.