Представители на бизнеса от Благоевград искат довършване на Транспортен коридор 8

Президентът Радев и министър Везиева: Областният център има потенциал за развитие

Министърът на икономиката Даниела Везиева и кметът на Благоевград Илко Стоянов обсъдиха възможности за развитие на местната икономика и бъдещи проекти, които да бъдат реализирани от общината с подкрепа на държавата. Сред основните акценти по време на срещата бе необходимостта от реализиране на Индустриална зона, привличане на инвеститори и осигуряване на нови работни места в областния център.
„Министерството на икономиката има готовност да съдейства на общината за ускоряване на процеса за изграждане на Индустриалната зона. Освен това Благоевград има потенциал за реализиране на креативна и рекреативна индустрия, за туризъм, за балнеолечение, за развитие на електроника и IT услуги, така че с ръководството на общината ще намерим най-добрия вариант, за да промотираме града като подходящо място за инвестиции“, коментира след срещата министър Везиева.
По време на визитата кметът и министърът обсъдиха и стратегията „Община без корупция“, инициатива на Министерството на икономиката и Министерството на правосъдието.
По-рано президентът Румен Радев посети също областния център на Пиринско. Благоевград има огромен потенциал за развитие със своите работливи хора и прекрасна природа и не заслужава високата безработица и ниските работни заплати. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с общественици и представители на бизнеса и културата в Благоевград. Представителите на бизнеса настояха за довършването на Транспортен коридор 8, който ще даде перспектива за по-добрата връзка на областта със съседните страни. Президентът подчерта, че европейската перспектива на Република Северна Македония също е важна за развитието на района, защото това ще даде повече възможности за сътрудничество и ще улесни комуникацията, защото много българи живеят и работят в двете страни.
В рамките на посещението си в Благоевград държавният глава, заедно с министъра на икономиката Даниела Везиева, участва в откриването на нов завод за производство на ортези (медицински изделия, подкрепящи и предпазващи двигателната система в случаи на травма или заболяване). Инвестицията е от Германия на стойност над 10 млн. евро и разкрива около 300 нови работни места. По думите на държавния глава Благоевград е подходящо място за инвестиции заради наличието на работна ръка, два университета, силно средно образование и най-вече мотивирани хора. В Благоевград президентът проведе среща с Неврокопския митрополит Серафим, районния мюфтия Осман Куртев и областния управител Николай Шушков.
Неврокопският митрополит Серафим и районният мюфтия Осман Куртев разказаха, че животът на българите християни и мюсюлмани в района е спокоен, има уважение между хората и трябва да продължи да се работи за това. Президентът получи от представителите на двете вероизповедания специално издание на Библията, както и на Корана на български език. Шушков пък подари икона на свети Йоан Рилски Чудотворец, представляваща мозайка с добити от българи мюсюлмани от област Чеча.