Президентите на България и Албания обсъдиха мигрантската криза

Срещата на президентите на България и Албания Румен Радев и Илир Мета в Тирана започна с обсъждане на мигрантския натиск на Балканския полуостров. Българският държавен глава декларира, че страната ни подкрепя европейското бъдеще на Албания.

Румен Радев и Илир Мета коментираха и напрежението на гръцко-турската граница през последните дни и последствията за региона и за Европа при нов мигрантски натиск.

“Важно е това предизвикателство да бъде преодоляно чрез диалог и ангажиране на всички страни на ЕС и на НАТО, защото става въпрос за двете страни членки на НАТО“, посочи Мета.

“Виждаме, че мигрантската криза вече води до тревожни проблеми в нашия регион. Имаме влошаване на средата за сигурност, имаме налице хуманитарна криза. Трябва да направим така, че Турция да не бъде оставяна сама и да й се помогне, но трябва да се помогне и на Гърция, която в момента охранява външните европейски граници”, заяви Радев.

Българският държавен глава отново настоя ЕС да разработи оперативен план за защита на външните граници на общността. Албанският президент благодари за българската подкрепа след разрушителното земетресение край Дуръс преди три месеца.

Първоначално страната ни отпусна 240 хиляди лева, след това още 200 хиляди лева хуманитарна помощ по време на донорска конференция, организирана от ЕС.