Президентът на „Марек“ Борис Паризов: Гордеем се с школата ни, тя е лицето на клуба, никой няма право да разделя деца ни

Ръководството на „Марек 1915“ начело с президента на клуба Борис Паризов даде днес пресконференция. Поводът бяха изявленията от щаба на „Динамо“, преименуван вече на „Марек 1919“.

“Учудвам се как може да се говори с лошо за Детско-юношеската школа на Марек при положение, че имахме два отбора в Елитните групи. Общо над 200 деца в 7 различни набора играят в първенствата под шапката на БФС, а мъжкият ни тим е съставен почти изцяло от момчета от Дупница. Гордеем се с школата ни, тя е лицето на клуба. Не съм очаквал Роман Караколев да допусне да се говорят подобни неща на пресконференция от неговите синове. Сигурен съм, че ветерани като Г. Сапинев и Ст. Стоянов, присъствали в залата, не са знаели за какво са поканени там и не са очаквали, че ще се говорят такива неща“, каза президентът Борис Паризов.

„Колкото до това, че не съм футболен човек – кажете ми кой от бившите президенти на Марек е бил футболен човек – дали Стефан Милушев, Йордан Андреев или Стойчо Милев. Не знам Силвио Берлускони да е бил център нападател на Милан или Морати ляв бек на Интер. Кирил Домусчиев и Венцеслав Стефанов да не би да са футболни специалисти… Президентът на клуб не трябва да е футболен специалист, а е нужно около него да има футболни професионалисти“, коментира Паризов. Президентът на Марек обясни и ситуацията около желанието на Динамо да ползва ст. „Бончук“: „Първо искам да кажа, че никой не ме е търсил да говорим за бъдещето на клуба, камо ли за ползването на стадиона. Спортен комплекс „Бончук“ не е аврамов дом. В договора ни с Община Дупница пише, че нямаме право да го отдаваме нито за мачове, нито за концерти. Освен това повтарям – никой не е говорил с мен по този въпрос“.

Борис Паризов засегна и успехите на школата по повод нападките, че децата на клуба играели на треторазрядни турнири. „Децата участваха на турнир в Италия с „треторазрядни“отбори като Ювентус, Торино, Аталанта, Киево. Представят се чудесно в София, Пловдив, Стара Загора. Имахме два отбора в Елитните групи, кой клуб от „Б“ или „В“ група може да се похвали с подобно нещо? Марек и Пирин (Бл) са единствените клубове от Югозападна България, които имат тимове в Елитната група до 19 г. Някои от нашите момчета ги искат най-силните отбори в България, а един наш юноша бе поканен от италианския Сампдория. Ако се работи зле в школата, това би ли се случило? Общо 7 различни набора играят в първенствата под шапката на БФС. Юношите U15 два пъти поред са областни първенци. През 2016 г. отборът на Гимназията стана 3-ти в България изцяло с момчета от школата на Марек. На следващата година Промишленото стана шампион на България с момчета от Марек! Мъжкият ни тим е съставен почти изцяло от момчета от Дупница, каквато цел си бяхме поставили при встъпването ми. Цялата Детско-юношеска школа е облечена от глава до пети, с официални и тренировъчни екипи. Мъжкият тим също ще представи новата си екипировка за следващия сезон. Със собствени средства осигурихме два автобуса за нуждите на клуба. В края на миналата година дадох отчет за изразходваните средства в клуба стотинка по стотинка. Това някога правено ли е? Дупница е 30-хиляден град. Това са нашите деца, никой няма право да разделя децата, школата, треньорите!“, заяви Борис Паризов, който завърши с думите по адрес на Марек 1919: „Благодарим им, че са си взели заместник-председателя на фен клуба. Пожелаваме му да бъде същият верен фен като при нас“.

Припомняме и изявлението на старши треньора на U-17 в школата на „Марек 1915“ Анжело Кючуков преди няколко дни.

“В „Марек 1915“ градим нещата върху здрави основи, а тези здрави основи са децата и юношите, нещо което винаги сме казвали и изтъквали, като приоритет. В мъжкият тим вече ще се разчита почти на 99% собствени футболисти, които са изградени в нашата школа. Така искаме да влезем в професионалния футбол, с местни момчета, а не с наемници и много пари. Аз обичам Марек и ще ходя на мачове, където и да играе отбора, нека и други да правят това, а не само да коментират по кафетата. Колко от критикуващите идваха на мачовете на юношите, за да ги коментират? Отново ще повторя! Нека хората от тази пресконференция си гледат техния отбор. Когато постигнат и 10% от това, което се случва в школата на Марек 1915 тогава да коментират. Пожелавам им късмет!”, заяви Анжело Кючуков.