Президентът на ФК „Светкавица” Венцислав Георгиев: Мечтата ми е отборът да заиграе в по-горната група

  • Издържам тима със субсидия от община Петрич и с кметската ми заплата

Венцислав Антонов Георгиев – кмет на петричкото село Митиново, е роден на 18.10.1975 година. С футбол се е занимавал от началото на първия си кметски мандат. Възобновява стария отбор през 2007 година, който е прекъснал участието си в областната група за период от 20 години. Честен, точен, обективен, работлив. Тези качества най-точно определят Венцислав Георгиев. За него се знае, че винаги, когато възникне проблем, успява да го разреши по най-достойния начин.

Отборът на „Светкавица” (Митиново) винаги е бил сред първенците в таблицата. Изненадващо през първата част на настоящото първенство се озова неочаквано на пето място. С Георгиев разговаряме за състоянието на отбора и за бъдещите му планове.

-Каква е оценката ти за представянето на отбора през 2020 година?

-Като цяло за предишния сезон 2019/2020 оценката ми е отлична. Усещах борбеността на футболистите, духа им, бориха се за спечелване на максимума на терена и резултатът е налице – първо място в крайното класиране. Бяха амбицирани, вярвах им, че ще успеят, и заслужено станахме първи. През първенството 2020/2021 може би голямо влияние им оказа отпускането заради пандемията. Момчетата незнайно защо малко неглижираха нещата от самото започване на първенството, но постепенно  погледнаха по-сериозно и се добраха до петото място. Сигурен съм, че имат възможността и качествата да сме водещ отбор, но до ден днешен не мога да си обясня защо не успяха да се концентрират достатъчно добре и да се представят  по най-добрия начин. Иначе  заслужено сме на пето място, което мен като ръководител не ме удовлетворява, защото зная качествата и възможностите им.

-Направихте ли анализ на цялата тази ситуация?

-Да, проведохме няколко разговора, дори и заснехме един от мачовете на видео, за да можем да го анализираме. Всички видяха грешките си и се надявам през пролетния дял на първенството да не ги повтарят. Ще настоявам за в бъдеще при привличане на 1-2 момчета да надградим състава и да подобрим качеството на играта. Дано в края на първенството да се озовем в челната тройка – това са ми амбициите засега.

-Кои отбори ви превъзхождаха и с какво?


-От няколко години наблюдавам отбора на „Огражден-1955” (с. Първомай). Заявил съм на тяхното ръководство, че ако запазят отбора, ще са водещи в групата. Техният отбор е изграден от млади  местни състезатели и вярвам, че тази година те ще спечелят заслужено първото място. От години се състезавам и с отборите на „Подгорец” (Коларово), и „Струма” (Марикостиново). Ние сме на едно ниво с тях, не ни превъзхождат, правили сме силни мачове, имам пълна представа за моментното им състояние.

-Дали ще има нови момчета и от кои отбори и на какви постове?

-Не мога да цитирам все още, има предварителни разговори, но това е работа на играещия треньор Мартин Тупаров, който съгласува нещата с мен.

-Къде и как ще премине зимната подготовка? Има ли предвидени контролни срещи?

– Играещият треньор поема тези задачи. Ще се проведат  двустранни игри и контролни срещи с отбори от региона.

-Как стоят нещата с материалната база, финансирането,  достигат ли средствата, които се отпускат от общината?

-От финансова гледна точка отбора съм го поел и го издържам сам. Преди години имаше спонсори, за момента разчитам единствено на субсидията от общината и на лични средства от кметската ми заплата. Финансите ми стигат за момента. Материалната база поддържам също с лични средства. Екипировката всеки сезон ни е нова. Щом съм се захванал, съм длъжен да се справям.

-Какви препоръки ще дадеш към отговорните хора по спорта към общината и към колеги от други отбори по време на официалните им срещи, за да няма негативни моменти на терена?

-Винаги съм се опитвал да съм толерантен към всички отбори. На всяка среща говоря на футболистите да няма груби игри, да има коректен футбол, да не са арогантни към съдиите. Всеки, който се занимава с футбол, трябва да знае, че трябва да се бърка в джоба. Не можем да очакваме повече финансиране от общината, има възможности, спонсори се намират, доволен съм на това, което дава общинското ръководство, и мисля, че сме едни от най-задоволените от региона.
За мен е неприемливо да има грубости на терена, ексцесии, винаги съм бил против това. Критикувам тези, които си изпускат нервите.

-Каква е нагласата на президента на ФК „Светкавица” и на треньора и футболистите, как да изглеждат през пролетния дял на първенството?

-Ако нещата се поотпуснат и заиграем нормален футбол, нагласата е да радваме публиката, дано да заслужим мястото си в челната тройка.

– „Светкавица” може ли да заиграе в 4-та дивизия?

-Винаги ми е било като мечта, но трябва да не подценяваме възможностите си. Трябва да се подобри материалната база, но финансите не позволяват това за момента.

-Кой отбор заслужава да стане областен първенец?

-Отборите на Коларово, Марикостиново, Първомай и Яворница  са силни, но за мен фаворит е „Огражден 1955” (Първомай).

-Какви са препоръките ти към областното ръководство на БФС?

-Трябва да има малко повече контрол относно терените и базите от страна на ОблС на БФС, също и относно охраната. Има доста негодни за игра терени, които са в основата на контузиите на футболистите. Допускат се неприемливи сцени на терена спрямо арбитрите, които не са правилни. Затова се отказват и млади съдии още от ранна възраст. Относно провеждането на първенството искам то да е голямо и по-продължително. „Струма-1” и „Струма-2” да се обединят, да има отпадащи в по-долна и влизащи в по-горна група, т.е. да има стимул за игра на терена. Да се получават дербита между едната и другата група. Относно съдийските назначения, когато има дербита, никога не се поглеждат нещата, трябва да се изпращат доказани съдии, дори и от Благоевград, независимо че разходите за клуба са по-големи.

-Какво си пожела за 2021 година президентът на ФК „Светкавица” и кмет на село Митиново?

-Пожелавам на всички футболисти да са здрави, да няма контузии, спокойна година и по-скоро да отшуми пандемията, за да се радваме на труда си, да събираме по 200-300 човека публика да се радват на мачовете на отборите ни.

-За какво си мечтае президентът на ФК „Светкавица”?

-Един ден отборът ни да заиграе в по-горната група.

-Девизът ти в живота?

-Постоянство навсякъде и във всичко.

Ташко СУЛЬОТОВ