Преместиха с 20 м композицията “Движение” на Павел Койчев в Благоевград

  • Авторът на скулптурата е избрал по-централно място на пл. „Георги Измирлиев”

 

След дълго пътуване скулптурната група „Движение” намери място в Благоевград. Тя беше преместена с около 20 м, като остана на пл. „Георги Измирлиев“. Преди това идеята за прекомпозирането беше обявена на пресконференция, на която присъстваха зам.-кметът Христина Шопова, скулпторът Павел Койчев и медийният експерт доц. Георги Лозанов. По време на срещата бе осъществен и видеоразговор с изкуствоведа Борис Данаилов, който подчерта високата стойност на композицията.
„Свързахме се с автора, за да сложим край на дългото пътуване на скулптурната композиция. Няколко пъти тя е премествана без съгласието на нейния автор. Община Благоевград реши да поправи тази грешка, направена в миналото. Огледахме няколко места с Павел Койчев, но негова бе тежката дума къде да се поставят фигурите. Те ще останат на площад „Георги Измирлиев”, но ще бъдат позиционирани на по-централно място, така че да може всеки гост на гради ни да ги види. Наясно сме, че притежаваме нещо изключително и то трябва да намери своето най-добро място”, каза зам.-кметът Христина Шопова.
Известният скулптор Павел Койчев благодари на ръководството на община Благоевград, че за първи път се допитва до него и търси мнението му за собствената му творба. Той разказа, че през 1986 г. получава задание от СБХ да направи декоративна пластика, която да се постави в пространството пред гарата в Благоевград и да е тематично свързана с движението. „Исках да изразя най-естествените човешки състояния, свързани с движението на една гара – пътуване, чакане и почивка. Създадох тази композиция за гарата в Благоевград и не очаквах, че скоро след това тя ще поеме по своя дълъг път. За известно време фигурите бяха прибрани в складове край село Покровник. През 1992 година по идея на художника Светлин Русев ги поставихме пред Художествената галерия в София. По-късно те се завърнаха отново в своя дом – Благоевград”, разказа Павел Койчев. Той призна, че не харесва досегашното място на композицията – в края на площада е и фигурите не са подредени правилно.
“Павел Койчев винаги е бил съвременен и авангарден творец, в чието творчество концептуално и модерно не си противоречат. Независимо от културната конюнктура той винаги е бил модерен, авангарден и е давал алтернативи с таланта си”, заяви доц. Георги Лозанов. Той припомни, че в началото фигурите не са приети еднозначно от обществото, тъй като не се вписвали в политико-социалните представи на времето. Тогава хората очаквали скулптурите да са свързани с някаква героика и да носят конюнктурни послания, характерни за онова време. С годините обаче композицията е оценена от публиката и престава да е предмет на амплитудни мнения. “Надявам се, че движението на скулптурите най-сетне ще спре, но самата композиция ще продължи да бъде символ на движението напред в развитието на нашия прекрасен град”, подчерта Христина Шопова.