Премиерът: Ще проверя за ваксините на БАБХ, писна ми от гадове

Ще проверя случая и ако са направили такъв заход, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня, каза Борисов

 

Ще проверя случая с обществената поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата и ако има проблем, ще я анулирам. Това каза пред журналисти във Варна министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от “Фокус”.

На въпрос дали знае за случая за фирма, която е създадена преди месец и която печели конкурса за обществена поръчка на БАБХ за препарат срещу чумата при дребните преживни животни, той отговори:

“Ще проверя случая и ако са направили такъв заход, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да го обещая. Отговорът ми може да бъде получен и до края на деня. Не искам всеки ден да се обясняваме за такива гадове.”

Вчера стана ясно, че компютърна фирма на 40 дни и с 500 лв. капитал е спечелила поръчката за доставка на ваксини за чумата, обхванала Странджа. Поръчката е за повече от 330 000 лева.

Собственик на компанията е Никола Явахчов. По информация на Нова телевизия той е 28-годишен, а дейността й е свързана с компютри, поддръжката им и програмиране, както и с всички дейности, “незабранени от закона”.

Проблемът с чумата по дребни животни в Странджа възникна преди повече от месец. От БАБХ наредиха унищожаването на няколко стада заради съмнения за зараза. Собствениците на стадата вдигнаха протести, тъй като според тях пробите са манипулирани.

В съобщение до медиите от БАХБ посочват, че на 2 юли 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е закупил неголямо количество китове за диагностика от “Лабор Диагностик” – дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, което е имало договор за доставка само на два вида от необходимите препарати за диагностика.

Самото дружество не е било вписано в регистъра на института. При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви диагностикуми за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка. В същото време лабораториите на агенцията са работили отчасти и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества.