Преподавателката по вероучение в Сандански Любка Танчева: Религията е изключително необходим предмет за децата

Младият учител Любка Танчева
  • В 1-во ОУ „Св. Климент Охридски“ успях да създам клуб „Светлината е нас” и дори съм провеждала открити уроци с ученици

 

Темата за българското образование, българското училище, българските учители винаги е била актуална. За едни нивото на обучение в училище е никакво; за други младите хора едва ли не за нищо не стават… А как бихте погледнали на млад учител – дете на новото хилядолетие, което с огромна гордост, любов и вяра преподава в едно българско училище и наред с другите си задължения се е нагърбила с нелеката задача да запознае децата с православното християнство.
Любка Танчева е родена през 1993 година; завършила е ЮЗУ „Неофит Рилски“ с най-разнородни специалности – педагогика, математика, информационни технологии и богословие. Едва семестриално завършила, започва да преподава в 1-во ОУ „Св. Климент Охридски“ в Сандански и вече се е утвърдила като млад и способен преподавател.

– Как гледате на темата за въвеждане на религията като предмет за изучаване в училище?

– Изключително необходим предмет за децата, защото в тези часове се набляга на нравствените устои и семейството като институция! Малките деца са като „попивателна гъба“ – попиват всичко, и не това, което ще им кажем, а това, което ще им покажем! В този консуматорски свят изкривяването на детското съзнание не трябва да се допуска!

– Как бихте могли да привлечете вниманието на атеистите и техните деца в часовете по религиозно образование?

Ученици по време на открит урок по богословие

– Не мисля, че има начини за привличане на атеисти в тази „кауза“. Усетът към религията идва от сърцето!

– Вие сте млад учител, ако ми позволите сравнението, „дете на новото хилядолетие“; как бихте погледнали на различните религии в българското общество?

– Религията е любов; да научиш себе си как да обичаш себе си и да приемаш различията на другите! Различни вероизповедания в България винаги е имало и винаги ще има! Те не могат да се спрат! Може би имам късмет, че в нашия район предимно живеят православни християни. Подобни неща трябва да се знаят предварително от учителите, за да се избегнат неприятни ситуации. Може би се повтарям, но в тези уроци се набляга повече на нравственото им въведение в богословие, а смея да твърдя, че нравствените устои и семейството са полезно и застъпено във всички религии. Все пак говорим за деца в 1.-4. клас, редно е да се наблегне не толкова на религиозните порядки, а по-скоро на нравствената и духовна чистота!

– Как бихте отговорили на твърдението, че религията е утопия за овладяване на масите?

– Всеки има право на мнение!

– Как подрастващите и техните родители могат да се опазят от религиозните секти? Или ако предпочитате, как гледате на иновативните практики на преподаване в областта на религията в училище? Преди години една благоевградска гимназия бе разтърсена от трагедия – говореше се, че „Учението на Анастасия“ е „пробила“ в това елитно школо; друга директорка пък се оказала голям почитател на Петър Дънов и се опитала да прилага негови методи и идеи в час…

– Именно затова ние, младите учители по вероучение, опознаваме вярата си в Богословския факултет. Там придобиваме истински познания и квалификация за правилно преподаване в чистота на православната вяра. А не се доверяваме на различни курсове, организирани от другите християнски деноминации.

– Разкажете за най-новото начинание във Вашето училище…

– Изключително съм щастлива, че МОН позволява свободно избираеми дисциплини в училище и децата могат да се запишат на часове по религия; разбира се, с предварително попълнена декларация от родителите, че са съгласни децата им да посещават тези часове. От няколко години в училището, където преподавам, съществува подобна практика. Със съдействието на училищното ръководство успях да създам клуб „Светлината е нас” по религия и дори съм провеждала открити уроци с ученици.

– Какво е да бъдеш учител в днешно време?

– Изключително голяма гордост!

 

Георги АРГИРОВ