Преустановиха приема в детските градини на Банско заради морбили

Георги Икономов

Кметът на община Банско Георги Икономов издаде заповед за временно преустановяване приема на нови деца в детските градини на територията на община Банско. С административния акт се нарежда на директорите на училищата и детските заведения на територията на общината да се спазват строго хигиенно-санитарните изисквания за предпазване от поява и разпространение на заразни заболявания сред децата, както и да се извършва стриктен сутрешен филтър за недопускане в учебните заведения на деца със здравословни оплаквания.
В ОДЗ “Здравец” в Банско е регистриран случай на дете, заболяло от морбили. Заповедта е за неопределен срок до отминаване на опасността от поява и разпространение на заразни заболявания на територията на общината, се посочва в съобщението.

Още четири случая на заболяване от морбили в област Благоевград са регистрирани на 15 февруари – три деца и млад мъж на 27 години от Разлог, който се е върнал болен от Италия, където е работил. Там също има епидемия от морбили. Това съобщи д-р Веселка Мончева, директор на отдел “Надзор на заразните болести” в РЗИ – Благоевград. “От 12-те деца, които бяха хоспитализирани в болницата в Благоевград и в Окръжна болница-София, за седем от тях пробите са положителни за морбили, останалите пет са отрицателни. Ежедневно се извършва сутрешен филтър в детските заведения и проверки за спазване на противоепидемичните мерки в училищата”.
Състоянието на 9-годишното дете с морбили, което е настанено в реанимацията на болницата в Благоевград с дихателна недостатъчност, се подобрява. По думите на управителя на здравното заведение д-р Огнян Митев детето е с ларингит и температура, но в стабилно състояние.
“Няма сериозни усложнения”, допълни Митев.