Привличат кандидат-управители на общинската болница в Дупница с 3000 лв. заплата

Костадин Костадинов
  • Мария Жайгарова остава до Нова година

  • Съветниците гласуват по-високи възнаграждения и на шефовете на другите общински дружества

Прокуристката на МБАЛ „Св. Ив. Рилски” в Дупница Мария Жайгарова е склонила да остане да управлява лечебното заведение още известно време. Ако предстоящият конкурс за избор на нов управител се провали, управлението временно ще поеме настоящият зам.-управител по медицинската част д-р Крум Бонев, но с помощта на прокуриста в оставка. Това съобщи председателят на Общинския съвет – принципал на дружеството, Костадин Костадинов, който организира среща на завеждащите отделения с кмета Методи Чимев и общински съветници във връзка с подадената оставка от прокуристката и конкурса за възлагане на управлението на здравното заведение.

„Мария Жайгарова се съгласи да изпълнява длъжността в обозримо бъдеще, докато се проведе конкурсът за избор на управител. Знаете, че той ще бъде обявен на 25 септември, когато в Общинския съвет ще вземем и решението за започване на процедурата. За около два месеца и половина конкурсът ще се проведе, надяваме се до Нова година да бъде избран нов управител. Жайгарова пое ангажимент да остане, докато не се назначи друг човек, но повече не можем да я молим.

Мария Жайгарова

Тя е прокурист, не е управител и още утре може да си тръгне, нейно право е. Ако не се избере управител, най-вероятно функциите ще изпълнява д-р Крум Бонев, който ще бъде консултиран от Мария Жайгарова. Той беше поканен да участва в конкурса, но не се съгласи. Подчерта, че няма възможност, тъй като вече е на възраст, изтъкна лични проблеми. Съгласен е само временно да бъде управител, за да върви работата”, каза Костадинов. Шефът на местния парламент подчерта, че на срещата всички са били единодушни, че болницата трябва да продължи да се движи по начертания път, като се работи здраво. Общинските съветници ще направят опит да привлекат кандидати за управител с увеличение на възнаграждението. Костадин Костадинов съобщи, че ще внесе докладна записка за повишение на заплатата на бъдещия управител на болницата, както и на възнагражденията на управителите на останалите общински дружества. Сумите са били определени на председателски съвет и предстои да бъдат обсъждани от отделните комисии на местния парламент. „Определихме праговете на възнагражденията на управителите на всички общински дружества, които ще се обсъждат в комисиите на Общинския съвет. Предложението е заплатата на управителя на болницата да е в размер на 3000, на ВиК – 1800, на ГУМ – 1600, а на „Ученическо хранене” и „Дупница транс” – по 1300 лв. Това са брутни възнаграждения, на които се удържа 21% данък. Реално при заплата от 1300 лв. ще получава 1000, при 3000 лв. чисти са 2300. Сумите ще бъдат обсъждани и в отделните групи в Общинския съвет, който ще вземе крайното решение на заседанието на 25 септември. Държа да се знае, че това не са средства от общината, а от приходи на самите търговски дружества”, подчерта Костадинов.

Председателят е категоричен, че при сегашното възнаграждение на шефа на болницата е почти невъзможно да се намери кандидат за управител. „В болницата има лекари, които получават над 4000 лв. заплата. Отделно има частен кабинет, откъдето взима още 2000 лв., отделно по друг договор – още 1000 лв. Един такъв лекар няма мотивация да стане управител за 1089 лв. заплата”, коментира Костадинов.

Стана ясно, че тази седмица са отворени вътрешно и инфекциозно отделение, в които до момента се лекуваха само пациенти с Ковид -19.

Разбра се още, че Мария Жайгарова напуска, тъй като е уморена от денонощните ангажименти по време на епидемията от новия коронавирус. По думите на прокуристката работата в болницата не й позволява да се грижи достатъчно за детето си, което отглежда сама.

Юлияна КОЛЧАКОВА