Придошли реки и паднали дървета у нас

Коли бяха залети от придошла вода в района на Нови Искър

Високи нива на река Искър в района на град Нови Искър. Един от притоците на реката излезе от коритото си и заля моста, който се намира в посока Курило. Временно е спряно движението по автобусни линии 23 и 26, автомобилният трафик е пренасочван по обходен маршрут. Ситуацията в целия район остава усложнена, в Требич са залети цели улици.

Истински кошмар са преживели хората, които, пътувайки с колите си, са били залети от високите води на реката. Реакцията на аварийното звено обаче е навременна и пострадали няма. В спасителната акция се включват и доброволци.

“Те са влезли с автомобилите, но при влизане на друг автомобил ги е заляло и са изгубили контрол. Изкарахме един от водачите през железопътния мост”, заяви Красимир Димитров от Дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

Преди на железопътната линия е имало и прелез за автомобили, но той не съществува от повече от 10 години, затова и обходният маршрут е през Околовръстното. Екипите ще започнат да укрепват, след като нивото на водата спадне.

“Ще започнем първо почистването канала на реката, падне ли нивото, ще продължим с отводняването, за да може да вкараме реката в самия бент”, каза още Красимир Димитров.

В Требич няколко улици също са залети от високите нива на реките, екипите работят по отводняването им. В момента три язовира на територията на Столичната община се изпускат контролирано, това са “Суходол 2”, „Иваняне“, „Мрамор” – няма опасност от разливи.

Множество счупени дървета и клони във Видин

Движението на Дунав мост при Видин беше преустановено заради пътен инцидент на румънска територия. За около час тази сутрин беше спряно преминаването по Дунав мост при Видин. А в града заради натрупалия сняг има паднали дървета и клони.

На седем сигнала за паднали дървета и клони са реагирали екипите на службата за пожарна безопасност и защита на населението във Видин само за денонощие. Има нанесени поражения и на паркирали леки автомобили.

Паднало дърво на алея в парк във Видин е повалило вендинг машина, която вече е вдигната. Опасно е и за пешеходците.

И към обяд екипи на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението продължават разчистването на падналите дървета и клони.

Няма населени места без ток или достъп до тях.

Заради бурния вятър: Паднали дървета затиснаха автомобили в Пампорово

Проливният дъжд и силният вятър създадоха проблеми в Смолян и региона. Паднали дървета затиснаха 4 автомобила в Пампорово. Жертви няма.

В този час продължава операцията по отстраняването на падналите дървета. Вече са извадени затиснатите автомобили.

Инцидентът е станал около 4,00 часа тази сутрин. Първоначално е паднало едно дърво – това разказа за БНТ почиващ в хотела, пред който е станал инцидентът. Човекът е успял да извади колата си и тя не е пострадала.

Докато пожарникарите са били на място и са режели падналото дърво, са паднали други две дървета и са затиснали автомобилите. Само по щастлива случайност няма жертви. Причината за падането е бурният вятър, който е вилнял тази нощ в Пампорово, придружен с много силен проливен дъжд.

Оранжев код е обявен за цялата област. Очаква се количеството на валежите да достигне до 55 литра на квадратен метър.

Заради проливния дъжд протече покривът на театъра в Смолян, там има наводнение.

Тази сутрин без ток беше село Широка лъка, но тази авария беше отстранена. Реките са почистени и засега няма опасност от наводнения в населените места./БНТ