Приемната на обществения посредник в Кюстендил вече е отворена за граждани

Васил Иванов

Жител на Ломница сигнализирал за разцепен орех и септична яма, каза Васил Иванов и заяви: Ще се кандидатирам за нов мандат

 

Приемната за граждани на обществения посредник в Кюстендил вече е отворена за граждани и започва нормалната си работа. Това съобщи пред медии местният омбудсман – Васил Иванов. Той доуточни, че по време на извънредното положение жалбите и сигналите са получавани по електронен път или по телефона. “Приемните дни са както досега – понеделник, сряда и петък във времето от 10 до 12 часа. Апелирам гражданите, които ще посетят приемната, да спазват санитарните изисквания, да носят маски и да отстояват дистанция”, доуточни Иванов.

Той заяви, че по време на пандемията са получени четири сигнала. Два от тях са от жител на село Ломница, който сигнализирал за разцепен орех в населеното място и настоява за неговото отстраняване. Сигнал е постъпил в същото населено място срещу септична яма, неотговаряща на изискванията на РЗИ. Другите жалби са срещу дейност на местна телевизия и за движение по една от кюстендилските улици.

Васил Иванов коментира, че заради пандемията не са се осъществили заплануваните през месец май изнесени приемни в селата, а сега заради предстоящата черешова кампания отново няма да може да бъдат проведени. Предстои и процедура по избор на обществен посредник, което категорично ще попречи на организирането на изнесените приемни.

Мандатът на сегашния обществен посредник изтича на 3 октомври. Васил Иванов уточни, че има право на втори мандат, но технологично време за процедурата отнема три месеца.

“Считам, че това, което съм започнал с изграждането на институцията, не може да бъде довършено този мандат, ще се кандидатирам за втори. Всичко, което съм започнал, ще гледам да го довърша“, отбеляза Васил Иванов.

По отношение изграждането на бариерата пред общинската поликлиника – едва ли към момента ще се реализира заради финансовото състояние на община Кюстендил. “Има издадена заповед на кмета – как да се осигурява паркирането и слагането на бариера, но с оглед сегашното финансово състояние на общината едва ли би могла да се реализира. За изпълнението на заповедта и изграждането на съоръжението са необходими 50 000 лева.

Инвестицията не е голяма. Тя предвижда приходи, всеки, който паркира за 2 часа, ще плаща, лекарите имат готовност да закупят паркоместа. Ако има актуализация на бюджета през юнската или юлската сесия, ще внеса запитване относно изграждането на съоръжението пред поликлиниката”, каза още Васил Иванов.