Приет е Националният план за готовност при пандемия

Със сигурност след Нова година ще започне имунизацията срещу коронавируса, заяви доц. Ангел Кунчев

Министерският съвет прие Националния план за готовност при пандемия. Той беше представени от здравния министър Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов.

Основните цели са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността, осигуряване на лечение на заболелите, даване на информация на обществото.

Този план има общ характер. Това е програмен документ, той е основата на всички планове, които ще се правят от тук, нататък за всички заболявания”, подчерта проф. Костадин Ангелов.

При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че планът касае всички възмогни пандемии.

„Ключово значение има информацията към хората. Със сигурност след Нова година ще започне имунизацията срещу този вирус”, заяви доц. Кунчев.

Проф. Ангелов подчерта, че ваксинацията ще бъде доброволна и напълно безплатна.

„Ангажимент на координационния център и правителство ще бъде всеки един гражданин, който желае ваксина, да му я осигури”, каза проф. Ангелов.

„До края на тази седмица ще бъдат осигурени хладилници за съхранение на ваксината. Те ще бъдат 4 на брой – 2 ще са в София, един в РЗИ Бургас”, обясни проф. Ангелов.

Днес е определен председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за ваксините. Това ще бъде проф. д-р Красимир Гигов. Той е ген. директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че назначаването на Гигов го е изпълнила със задоволство.

„Той има необходимите познания, опит, размах на действие при такива мероприятия. Единственото, което искам да му кажа, е, че може да разчита безрезервно на помощта на ВМА”, каза директорът на болницата. Той обяви, че там също  ще бъдат доставени хладилници за съхранение на ваксина./нова