Приключва подготовката за ремонта в жк „Бистрица” за над 1 млн. лв.

  • Очаква се благоустрояването да започне след 1-2 месеца

Община Дупница е на финала с подготовката на втория етап от мащабния ремонт в най-големия квартал на града – жк „Бистрица”. За обществената поръчка за благоустрояването на междублоковото пространство в комплекса кандидатстваха две фирми – „Нивел строй” ЕООД и „Булплан инвест” ООД. Очаква се същинските ремонти да започнат в края на август или началото на септември. „Всичко зависи от това дали ще има обжалване на процедурата или след като комисията се произнесе в законоустановените срокове, ще се премине към подписване на договорите”, казаха от общината.

Припомняме, че прогнозна стойност на поръчката е 1 075 421,99 лева без ДДС. Тя е разделена на три позиции: кв. 201 и кв. 248 –  234 026,30 лв.; кв. 218 – 430 539,44 лв.; кв. 220 – 410 855,75 лв.

Дългоочакваният от живеещите в комплекса ремонт ще се осъществи благодарение на проекта „Реконструкция и облагородяване на междублокови пространства в жк „Бистрица“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж”. Той предвижда: изграждане на 4 нови детски площадки със зони за възрастова група от 0 до 3  и от 3 до 12 г.; създаване на площадка за фитнес на открито; обособяване на площадка с маси за шах и табла; осигуряване на места за отдих и беседи. Това включва ситуирането на пейки и маси, които заменят съществуващите с цел да придадат еднороден характер на конкретната зона.

Предвижда се още: подмяна на декоративните настилки; допълване с ново енергоспестяващо осветление; реконструкция и преосмисляне на съществуващата алейна мрежа. „Акцентът ще бъде възстановяване на зелени площи и създаване на привлекателни и комфортни пространства в съседство с жилищни единици. Проектът представя възможност за повишаване на качеството на градската среда чрез изграждане на нови и облагородяване на съществуващи елементи на градския дизайн. Проектът цели да стимулира създаването на завършен и цялостен градски имидж на жк „Бистрица”. В тази връзка всички дейности по проектното предложение са в пряка връзка и допълват вече реализиран проект в същия жилищен квартал – “Жк “Бистрица” – реконструкция на уличната мрежа, тротоарите, междублоковите пространства, съоръжения за игра на деца, съоръжения за младежи” по същата програма”, подчертават от общината. Стойността на проекта е 1 350 016.39 лв., а срокът за изпълнението му – 2 години.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА