Приключиха консултациите при Радев, предстои връчване на мандат

След края на консултациите с партия „Възраждане” президентът Румен Радев заяви, че предстои да връчи мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент на първата политическа сила. Държавният глава не уточни в кой ден ще се случи това.

ИТН след консултациите при президента: Ще подкрепим кабинет от професионалисти без Петков и Василев

Разговорите преминаха в конструктивен диалог, защото както знаете президентът Румен Радев винаги е подхождал обединително в такива ситуации. Въпреки натоварения парламентарен ден за нас от значение винаги е било уважението към президентската институция и затова бяхме тук днес, за да се опитаме да говорим конструктивно, каза Станислав Балабанов от ИТН след консултациите с президента преди връчване на мандат за нов кабинет.
За разлика от колеги, които винаги са искали да управляват еднолично, ние ще спазваме законовите процедури, каза той.
Дали ще дойде при тях третият мандат Балабанов заяви, че това е решение на президента.
До третия мандат има доста време, уточни Ива Митева и допълни: “При положение, че две от политическите сили не се явиха, е решение на президента дали ще изчака или ще започне да връчва мандатите”.
Тошко Йорданов се обоснова защо поиска от Радев разсекретяването на стенограмата от КСНС от януари за Северна Македония.
“Знам какво говори министър-председателят. Президентът каза, че тази идея, която е лансирал преди това за българите в Конституцията на РСМ, а след това и всичко останало, беше подкрепена единствено от ИТН. Останалите бяха против. В момента те се кълнат колко хубаво предложение имало от Франция, а те бяха против това. Трябваше да излезем с общо становище след съвета – излязохме. Можеше чисто теоретично в него да се говори повече за правата на българите, репресиите срещу българите и езика на омразата и то да бъде заложено вътре. Чисто теоретично един човек беше много против и дори чисто теоретично се скара с президента, ей така очи в очи“, допълни Йорданов.
На въпрос кой е бил този човек, Йорданов каза: “Забравих, но е човек, който е склонен да се самообявява себе си за светец, разбирач по всичко”.
Йорданов каза, че е малко вероятно да подкрепят кабинет, ако премиер е Асен Василев.
“Ще подкрепим кабинет при ясни правила, без Кирил Петков да присъства в него. По възможност би било добре Асен Василев да не е там. Те са си политически лидери. Да си ръководят партията, както прави Слави Трифонов. Да дават политически съвети, да взимат политически решения, но да бъде кабинет от професионалисти, с ясна програма за определен период от време – една година”, каза Тошко Йорданов.
Не отговори дали ще подкрепят БСП, ако третият мандат стигне до тях.
Ива Митева допълни, че правителството трябва да е експертно и да се намерят компетентни хора и хора с опит. Призова за диалог. “В момента смирена мъдрост ни е нужна на всички”, заключи тя.

“Демократична България” при президента:
Важно е да се състави кабинет с първия мандат


Христо Иванов отговори, че консултациите са именно антикризисна мярка, доколкото целта на Конституцията е да има излъчено правителство и да не се стига до предсрочни избори. Кризата има още един аспект – на политическата класа, където всичко е твърде лично и не може да се води разговор по съществените проблеми. В този смисъл консултациите са важен елемент от опита да се възстанови възможността за разговор, каза Иванов. Допълни, че е много важно да се направи опит за съставяне на кабинет с първия мандат, тъй като именно той е този, натоварен с най-много очаквания. Отбеляза, че трябва да се продължи фокусът върху съдебната реформа, с широко съгласие за нейното провеждане.
Изрази скептицизъм, че нови избори ще дадат магическо решение на проблемите.

Костадин Костадинов при президента: Предсрочни избори, важно е да имаме правителство преди началото на зимата

Президентът Румен Радев заяви, че най-важната криза от всички е кризата на доверие. Решението на проблемите може да стане от силите, които носят доверието на гражданите. Затова е важно управлението да може да се базира на нови идеи, но и на политически опит, а всяка политическа сила да отстоява своята визия, но и да прави компромиси.
Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов поздрави президента за бързата реакция, което показва загриженост за ситуацията в страната. Костадинов призова за предсрочни избори, колкото по-скоро, толкова по-добре. България няма повече време за губене, каза Костадинов. Според него този парламент се е изчерпал, а предсрочните избори ще са като референдум за бъдещето на страната. Каза, че ако получат третия мандат, ще го върнат.
В понеделник на поканата на президента се отзоваха от ГЕРБ-СДС и ДПС. “Продължаваме промяната” и БСП отложиха консултациите докато не бъде приет бюджета на държавата./БНТ