Пристигнаха първите дози от ваксината на “Модерна”. Брифинг на здравния министър

Първа фаза на ваксинирането ще приключи в края на месеца, съобщи проф. Костадин Ангелов

Създадена е необходимата организация в държавната фирма “Бул Био” за съхранение и разпределение на препарата към регионалните здравни инспекции в страната.

Доставката беше посрещната от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фармацевт Богдан Кирилов и председателя на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

От утре сме създали логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на “Модерна” в България, съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

“Получихме първата доставка на втората ваксина в България – ваксината на “Модерна”. Тя в момента се позиционира в хладилник, който държи температурен режим от минус 20 градуса. От утре сме създали логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на “Модерна” в България”, поясни той.

По думите му дозите от ваксината са изключително малко и ще бъде разпределена за РЗИ – София. “Ще бъде много трудно да създадем логистика за ваксиниране с втора доза на много места.

Той обяви, че на 25 януари 4000 дози ще дойдат нови количества и ще бъдат разпределени в регионите на страната.

“Европейската комисия сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина – на “Пфайзер”. Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата – близо 2,9 млн. ваксини. Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на “Астра Зенека”. Индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 млн. ваксини”, допълни още здравният министър.

Първа фаза на ваксинирането ще приключи в края на месеца. След нея започва ваксинирането на втора фаза – домове за възрастни и учители, съобщи още министърът. В момента се уточнява как точно ще се извършва процесът на ваксиниране. Желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора са около 21%, обобщи проф. Ангелов.

От 25 януари сме предвидили масово тестване сред българските учители, за да преценим дали и как да се стартира присъствено обучение, каза още здравният министър. “Имаме план да тестваме всички българаки учители. Този план е коментиран с министър Красимир Вълчев. Ние сме длъжници на системата на образованието”, категоричен беше Ангелов.

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на “Модерна”. Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията./БНТ