При екстремни метеорологични условия децата от Дупница посрещнаха Дядо Коледа и Снежанка

  • “Арт поп”, “Денс машийн”, ансамбъл “Актавис” и кукерите от с. Джерман пяха и танцуваха под дъжда

  • Кметът Методи Чимев от сърце пожела здраве и благоденствие във всеки български дом

Коледната елха в Дупница грейна в празничната вечер на Никулден.
Въпреки проливния дъжд на централния площад „Свобода“ в града се събраха десетки ентусиазирани деца и техните родители. Дупничани се шегуваха, че тази година белобрадият старец ще пристигне с подводница. Хуморът и доброто настроение съпътстваше целия празник.
Снежанка се грижеше за прекрасните изживявания на всички, а присъстващите избухнаха в аплодисменти и радостни викове, когато се появи Дядо Коледа.
Белобрадият старец бе поздравен с няколко коледни песни от ВС „АртПоп“ с ръководител Таня Камбурова. След тях на импровизираната сцена пред сградата на община Дупница излязоха младите танцьори от „Денсмашийн“ с ръководител Александър Димитров. Дядо Коледа и Снежанка впечатлиха публиката с невероятни танцови умения. Двамата танцуваха под дъжда в хип-хоп ритми и денс парчета. Старецът разкърши снага и събра погледите на всички баби и дядовци, дошли на пл. “Свобода” със своите внучета.


Първите два пъти опитът на госта от Северния полюс да запали светлините на елхата не се увенча с успех поради необходимостта от събиране на голямо количество коледна магия, която да му помогне в начинанието. След много песни, танци и положителна детска енергия Дядо Коледа и кметът инж. Методи Чимев тържествено включиха светлините и целият площад грейна. Тайнствени джуджета дойдоха от Лапландия, за да помогнат това да се случи. След обратно броене мигом светлините огряха и озариха целия площад “Свобода”, а децата изпаднаха в истински екстаз. Пускането бе съпроводено от пищна празнична заря.


„Пожелавам ви светли празници! Бъдете благословени и здрави! В последните година-две темата е една… Но нека я забравим! Пожелавам на всички здраве и благоденствие!“, обърна се градоначалникът към дупничани.
Веднага след това кукерите от село Джерман започнаха своите ритуални танци около коледното дърво, за да прогонят злото.


„Вяра“ разговаря с някои от дечицата, които бяха дошли, за да посрещнат Дядо Коледа и Снежанка и да видят как елхата ще грейне празнично.
6-годишният Йоанчо сподели, че няма търпение Дядо Коледа и джуджетата да му донесат акселерат и пистолет.
Михаела на 8 години сподели, че иска кошарка за своето коте. 4-годишният Димо пък изобщо не е бил претенциозен в писмото си към белобрадия старец и заяви, че е поискал само балони.


„Аз вече изпратих писмото си до Дядо Коледа. В него му казвам, че искам шоколадова фабрика“, каза 5-годишният Георги.
„Къщичка, дворче с тревичка и животни. Това са моите желания за подарък“, каза Боянчо, който също е на пет годинки.
6-годишната Мария Кирилова разказа, че утре ще изпрати писмото си до Северния полюс. В него тя е написала, че се надява за Коледа да получи специална чанта и още няколко различни вида играчки.


Въпреки проливния дъжд дълго хоро се изви около празничната елха. Момчета и момичета от ансамбъл “Актавис” с ръководител Воин Войнов се хванаха за ръце с всички, дошли на събитието, и заедно заформиха кръшно българско хоро. Красивите танци бяха огласени от звуците на медни чанове и звонци, част от кукерските костюми на местния състав от Джерман.

Димитър ИКОНОМОВ