При засилен интерес протича масовата ваксинация в Перник

При засилен интерес протича масовата ваксинация срещу COVID-19 в Перник, съобщи директорът на РЗИ д-р Александър Златанов. „Няма да оставим нито един човек без защита срещу COVID-19. Всяка община в областта е в пълна готовност да създаде необходимата организация. Надеждата за справяне с вируса е в нашите ръце“, сподели областният управител Емил Костадинов. Само през уикенда са имунизирани 296 души, от които 266 в неделния ден. Интензивно работят три имунизационни кабинета в областния град. Те са разположени в най-голямото здравно заведение – МБАЛ “Рахила Ангелова”, ДКЦ-1 и РЗИ.
Във всеки имунизационен кабинет са ангажирани минимум по един лекар, фелдшер и сестра. Където има възможност, в организацията помага и техническо лице, посочи д-р Златанов. По думите му не се допуска струпване на хора, единствено в пиковите часове чакащите достигат 15-16 души. РЗИ има готовност при необходимост да отвори още един кабинет, но засега не се налага, каза д-р Златанов.
В понеделник по два лъча с ваксини се снабдиха общопрактикуващите лекари в останалите общини в региона. Те ще имунизират желаещите в обособени за целта кабинети, за да не се получава смесване на потоци от хора.