При полицейска акция! Закопчаха двама мъже за купуване на гласове в Дупница

У тях са открити списъци с лични данни и номер на избирателна секция

Двама мъже – на 28 и на 48 години, са задържани в Дупница при акция на полицията срещу купуването на гласове. Това съобщи на брифинг директорът на ОДМВР – Кюстендил ст. комисар Светослав Григоров.

Той посочи, че специализираната полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с нарушаване на изборни права, е започнала в сряда. Тогава в полицията в Кюстендил е постъпила оперативна информация за двама души от Дупница, които организират купуване на гласове в полза на определена политическа партия. Сформирани са били екипи от Областната дирекция и РУ-Дупница.

Двамата мъже са задържани на бензиностанция на територията в Дупница. Направени са им лични обиски, при които са открити списъци с лични данни на жители на община Дупница и номер на конкретна избирателна секция, уточни комисар Григоров. Той посочи още, че са били извършени и претърсвания на още два частни адреса в Дупница, от които са иззети сравнителни материали за анализ и мобилни телефони. Задържаните нямат криминални регистрации, а списъците не касаят ромски гласове, казаха още от полицията.

“Разпитани са свидетели, работата продължава”, каза комисар Григоров. Той посочи, че като директор на Областната дирекция ще бъде безкомпромисен към подобни действия и ще работи за осигуряване на безпроблемно протичане на изборите.

Комисар Григоров съобщи още, че е подаден и сигнал от медия, отнасящ се за нерегламентирана агитационна дейност, а по случая е назначил проверка.

“В качеството ми на дна ОДМВР-Кюстендил, аз и моя екип ще положим всички необходими усилия, за протичане на нормален изборен процес и ще бъдем безкомпромисни към всяко едно подобно действие! Двамата обвиняеми са задържани с полицейска заповед за 24 ч. по Закона за МВР и са в арестта на РУ-Дупница. Не мога да дам по-подробна информация, тъй като разследването е в много начален етап и това би опорочило последващите ни действия. След като прокурорите разгледат доказателстветите материали, вероятно ще им бъде повдигнато обвинение, но не мога да коментирам повече на този етап”, поясни Григоров.

Акцията е била проведена в дупнишкия квартал “Ценеви”. По информация на Нова един от задържаните е мъж с прякор Кльофи. В него е бил намерен списък с 21 имена и пари.