ПРОБИВ В МЕДИЦИНАТА: САЩ одобри ново лекарство срещу алцхаймер

Това става за първи път от 20 години насам

Пробив в медицината обявиха в Съединените щати. За първи път от 20 години беше одобрено лекарство срещу болестта на Алцхаймер. Създателите на препарата казват, че то атакува причинителя на болестта, а не просто симптомите.

Десетки милиони по света страдат от тази болест, която е най-разпространената форма на деменция. Медицински експерти предупреждават, че още е рано да се обявява край на болестта. Досега повече от 100 подобни препарата и форми на лечение на алцхаймер са се провалили.

Проблем е още недостъпната цена на новото лечение от почти пет хиляди долара на месец. Акциите на биотехнологичния гигант „Байоджен” скочиха рязко, след като откритието им беше одобрено от контролните органи.

„Сега имаме три отделни съставки, атакуващи отровната плака от пептиди, които се формират в артериите, сърцето и мозъка. Успяваме постепенно да намалим натиска на плаката, която уврежда невроните и предизвиква болестта на Алцхаймер. Мисля, че пишем история”, каза Майкъл Вунацос, изпълнителен директор на „Байоджен”./НОВА