Пробити са дупки в емблематична за Кюстендил върба до римските терми, сигнализиран е кметът

Изсъхналото дърво се намира до римските терми.
  • Виолета Атанасова: През дупките се налива нафта, за да се убие дървото и да се наложи неговото отсичане

 

Председателят на Дружеството на журналистите в Кюстендил Виолета Атанасова и председател на читалище „Асклепион” внесе сигнал до кмета на община Кюстендил Петър Паунов. В него има запитване за пореден акт на вандалска проява в областния град. Този път обект на посегателство стана емблематичната върба, която се намира в непосредствена близост до римските терми. Ето и пълния текст на депозираното запитване от нея към градоначалника:

Надупчената в корените върба

До

Кмета на Община Кюстендил

г-н Петър Паунов

Запитване

от Виолета Йорданова Атанасова, ул. „Ангел Кънчев“ блок 15, вход Б, гр. Кюстендил,

Уважаеми г-н Паунов, високо ценя усилията на Община Кюстендил за обновяването, благоустрояването и модернизирането на централната градска част. Надявам се кюстендилци да се радват на резултатите и да опазват това, което е направено за всички нас с добри намерения и с много средства и труд. Има обаче някои особено тревожни щрихи в градския пейзаж, които със сигурност ангажират вниманието и на Общината, които има опасност да се превърнат в тенденция. Поредният и особено драстичен е случаят с варварски пробитите дупки в короната на прекрасната върба край римските терми. Подобни действия се видяха и на други места в страната – през дупките се налива нафта, за да се убие дървото и да се наложи неговото отсичане. Но когато ни се случи и на нас, в Кюстендил, в центъра на града, край един от най-ценните и емблематични археологически обекти, това наистина предизвика тревога и стрес. Ако там е могло да се пробият десетки дупки в тялото на едно дърво – което не става за пет минути, и никой нищо да не е видял, кой ще види, ако някой някого убие там за пет секунди?! Сигурно има начини този драстичен случай да бъде разследван, да има някаква реакция от Общината. Иначе излиза, че ни е безразлично. Или че сме безпомощни. А и двете неща са страшни! Не се фокусирам само върху проблемите, не виждам само непочистеното, разбитото, безстопанственото – виждам преди всичко хубавите неща и им се радвам както всички мои съграждани. Но което е тревожно, е тревожно – и няма да сме добри и отговорни кюстендилци, ако го подминаваме, ако ни е безразлично, ако го премълчаваме и неглижираме, „за да не се излагаме пред чужденците“.

Моята настоятелна молба е от Общината да бъде направено изявление по случая с убитата върба край римските терми – какви стъпки са предприети за изясняване на престъплението, какви са резултатите да момента? И аз, както много други кюстендилци, се надявам, че въпреки убийството, дървото няма да бъде отсечено! Макар и изсъхнало, то трябва да бъде оформено и обезопасено – поне това му дължим! Оценявам усилията на Общината да подкрепя различни граждански еко инициативи. В случая вярвам в компетентността на общинската администрация и особено на общинските еколози, на общинската охрана, както и на доброто партньорство на Общината с държавните структури на реда. Надявам се кюстендилското гражданство да бъде уведомено за предприетите стъпки по изясняване на това престъпление.

С уважение:

Виолета Атанасова

12.06.2019, гр. Кюстендил