Проблеми с машините на места в Югозапада

Устройства за гласуване пристигаха със закъснение, блокираха или липсваха

Проблеми с машините за гласуване затрудниха упражняването на вота на някои места в Югозападна България. Най-много сигнали бяха получени на територията на Благоевградска област.

Самите машини за гласуване пристигнаха с голямо закъснение в няколко общини в Пиринско. В Caтoвчa и Хaджидимoвo уcтрoйcтвaтa бяха дocтaвeни дo ceкциитe eдвa в 22,00 ч. в събота. Cпoрeд cлужитeли нa фирмaтa дocтaвчик причинaтa зa зaбaвянeтo e билa зaрaди тeжкaта кaтacтрoфa с трима ранени нa пътя Бaнcкo-Гoцe Дeлчeв. Кaтo цялo грaфикът за доставка на машините e бил нaрушeн, коментираха oт Рaйoннaтa избирaтeлнa кoмиcия в Блaгoeвгрaд.

7-8 машини за гласуване не работеха от самото начало на изборния ден, а проблемите се отстраняваха в движение. В ранното утро блокираха устройствата в село Струма, община Сандански, и в село Кочан, община Сатовча. В благоевградското село Логодаж, както и в Петричко, също имаше проблеми с машините.

Техническа неизправност спря гласуването в една от секциите в село Кочан за около 50 минути, но след отстраняването на проблема вотът продължи машинно.

Машината за гласуване в СИК номер 9 в Гоце Делчев се повреди в 7,46 ч сутринта и повече от три часа гласуването бе преустановено заради забавяне на необходимото решение от страна на ЦИК за гласуване с хартиени бюлетини.

На някои места в Благоевградско проблем се оказа липсата на машини за гласуване. Това стана причина председател на СИК в община Белица да подаде оставка. „Още сутринта получихме сигнал от Анифе Коринарска от село Горно Краище. Тя заяви, че няма да се яви като председател на секция, защото в селото вместо с машина е предвидено гласуване с хартиена бюлетина. Този проблем тече повече от две седмици, водим разговори с Централната избирателна комисия. Чия е грешката, не можем да кажем. Някои се оправдават, че ГРАО са подали такава информация, но в информационния масив тя се води като секция, в която трябва да се гласува с хартия”, коментира Йордан Симонски – зам.-председател на РИК-Благоевград.

В секция 09 в с. Долно Дряново, община Гърмен, също не беше  осигурена машина за гласуване, въпреки че броят на избирателите по избирателен списък е 436. Малко преди 10,00 бе  подадена жалба до РИК и Централната избирателна комисия.  Според жалбоподателите липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на чл. 212 от Изборния кодекс, Раздeл III Машинно гласуване, според който избирател гласува в избирателната секция чрез специализирани устройства за гласуване”, се посочва още в сигнала.

В две от секциите в община Якоруда нямаше предоставени машини за гласуване. Вместо тях – хартиени бюлетини пристигнаха в секцията в село Конарско, която е с 399 избиратели, и в село Юруково – с 449, имащи право на глас.

В област Кюстендил нямаше сериозни проблеми с машините за гласуване. В отделни населени места е имало технически неизправности, но те са били своевременно отстранени, каза председателят на РИК-Кюстендил Тодорка Илиева.

В Пернишка област гласуването в секцията в 9-о основно училище започна със закъснение. Причината бе, че машината е настроена за друга дата. Наложи се да бъде извикан специалист и едва след отстраняването на проблема бе даден старт на изборния ден.

Повредени машини за гласуване белязаха изборния ден в цяла България. Към 12 ч. беше съобщено за 56 СИК в страната, в които машините са заменени с хартиени бюлетини. Заради късно пристигащата информация за неработещи машини ЦИК взе решение самите районни избирателни комисии да преценяват на място дали да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Под половин процент от всички над 10 хиляди машини в страната са излезли извън строя, категорични бяха от комисията.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че „в общи линии машините проработиха, но има локални проблеми”. По думите му и на предишни машинни гласувания между 0.5 и 1 процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем.