Проблемът с охраната на черквата „Св. Георги” в Дупница остава

Юлияна КОЛЧАКОВА

Проблемът с охраната и престъпността около двора на катедралния храм „Св. Георги Победоносец” в Дупница остава, стана ясно на сесията на местния парламент. На заседанието общинският съветник Вергил Кацов постави въпроса дали общината не може да помогне, като осигури охрана на черквата, намираща се в центъра на града, в съседство с управлението на полицията.

В отговор на въпроса кметът Методи Чимев обясни, че община Дупница няма сключен договор за охранителна дейност и се разчита на видеокамери. Жива охрана е осигурена само в парк „Рила“, Градската градина и гробищния парк. За черковния двор ще са необходими двама или трима души. „Имотът е на черквата. Трябва да решим дали е коректно да поемем издръжката за охрана или да го изискаме от черковното настоятелство? Архиерейският наместник отец Георги Паликарски беше поканен на сесията за мнение, но не е тук“, каза Чимев.

Както е известно, в района се събират наркомани, злоупотребяващи с алкохол, просяци, бездомници, които са заплаха за директно преминаващите оттам и посетителите в храма. Мястото е не само опасно, но и изключително занемарено – фонтанът, който отдавна не работи, е превърнат в сметище, пейките са изпочупени. Миналата година се стигна до нападение над полицейски служител.

Това провокира и искането на групата на „Народен съюз” в местния парламент общината да окаже съдействие. Стана ясно, че в района са монтирани 8 външни и 6 вътрешни камери за наблюдение.