Провали се протестът срещу поскъпването в Дупница

Асен Кирилов отпрати двата полицейски патрула, дошли да охраняват шествието.

За автошествието дойдоха само четирима заедно с организатора

Провали се протестът срещу високите цени на стоките и услугите в Дупница. Заради липсата на протестиращи насроченото за събота протестно автошествие, което трябваше да тръгне от района на прочутите Дупнишки барикади, бе отменено от организатора Асен Кирилов. В подкрепа на идеята пред сборния пункт дойдоха само трима души – юристът Георги Георгиев, който е общински съветник от СДС, Марина Паликарска и Албена Лазарова – експерт на КНСБ в региона.
„Идеята беше да покажем, че държавата трябва да се задейства и да помогне най-вече на хората в тежко положение – социално слаби, пенсионери, млади семейства, поне да облекчи удара от това поскъпване. Влизайки в магазина, всеки е усетил увеличението на цените. А скоро ще усетим и цените на топлоенергията. И мисля, че тогава няма да има нужда някой да организира протест.

Марина Паликарска и Георги Георгиев

Аз реших да го организирам малко по-раничко”, каза Асен Кирилов. Той допълни, че напоследък българинът протестира само в социалните мрежи, но през декември и януари, когато дупничани започнат да плащат още по-високи сметки, може би ще съжаляват, че сега не са се включили. Кирилов отново посочи, че няма нищо политическо в действията му. „Не говорим за политика, а за оцеляване. Ако имаше някаква политика, може би щяха да се съберат малко повече хора, но няма. Учудвам се на случващото се. Защото това е за всички, не за някаква партия или коалиция. Трябва да има адекватни мерки, хората, бизнесът да бъдат компенсирани. Малките фирмички с тези цени как ще оцелеят. Надявам се нещата да се оправят. Призовавам държавниците и политиците, които пак ще се явят на изборите, да помислят за народа. Нека се опитат да помогнат на народа, за да има кой да гласува. Защото ако дойде епидемия от глад, нещата ще станат много сложни”, заяви Асен Кирилов.
„Хората не се справят с тези цени и се чудя къде са. По принцип искат организиране, сега има организация, хората ги няма. Заслужават си сметките в такъв случай”, коментира Марина Паликарска.

Албена Лазарова

„Всички пищят и се оплакват, че цените са много високи, а сега ги няма. Аз идвам да подкрепя протеста като гражданин, защото всички сме потърпевши. Дали сме синдикат, или не, увеличението засяга и мен, и теб, няма значение какъв си. В крайна сметка според мен българинът става още по-беден, още повече се свива в черупката си, което не е добре. С тези високи цени не можем да си позволим нищо. Остава един ток и един хляб да си купим и ако стигнат парите за лекарства. От нас, работещите, някои взимат минималната работна заплата, други над минималната, но по-голямата част от пенсионерите са с много ниски доходи. Как ще преживяват те?! Ами младите семейства?! Поскъпването е факт, управляващите много добре знаят това, но явно не осъзнават какви ще са последиците”, посочи Албена Лазарова.
Четвъртият, дошъл да протестира – Георги Георгиев, отказа да коментира.
Както писахме, протестното автошествие трябваше да тръгне от паркинга в района на барикадите да премине през Горна махала, по кръговото, по главен път Е-79, покрай локомотивното депо, по ул. „Св. Иван Рилски”, през центъра, по ул. „Патриарх Евтимий” до жк „Бистрица” и обратно.

Юлияна КОЛЧАКОВА