Проверяват дали в парк „Пирин” са избити 14 бременни кози

Дирекцията на Национален парк “Пирин” е започнала проверка по случая с публикуваните в социалните мрежи снимки на избити в парка 14 бременни диви кози. Снимките бяха публикувани от природозащитника Тома Белев във фейсбук. Директорът на НП “Пирин” Росен Баненски коментира: ”Видяхме тези снимки, които в действителност са потресаващи. Веднага се самосезирахме. Тече проверка. Уведомихме прокуратурите в Разлог и Сандански”. По думите му в парка не е получен официален сигнал от Белев за бракониерски лов. Баненски допълни, че в посочения от Белев район сега има над 1 метър сняг, а на снимките се вижда съвсем малко. Затова експертите не са особено сигурно дали снимките са от Пирин. Белев твърди, че е получил снимките от свой познат, който обаче отказвал повече информация. Ето какво написа той във фейсбук: “Извинявам се за снимките, но снимките са си снимки. Изпратиха ми ги преди малко. От Пирин – район Каменица. Всъщност откъдето и да са – да убиеш женско бременно животно, е варварство. Да убиеш 14 диви кози, е голямо варварство. Уроди. Не само тези, дето са стреляли. Но и тези, дето управляват опазването на природата, но не различават бук от дъб. И тези, дето раздават ловни концесии на ръба на националните паркове. И онези, дето гласуват бюджета на парковете, който плаща заплата от 600 лева на рейнджърите да гонят бракониери”, написа Белев. По-късно постът му във фейсбук бе изтрит. Впоследствие екологът направи нова публикация, в която изясни: „Когато бракониерите ти докладват пост, така се случва. Но това доказва, че в националните паркове има бракониерство и то е свързано с “частните ловни стопанства”. Отново ще кажа – в момента рейнджърите пазят парковете ни за по 600 лева заплата. И опазването на природата се управлява от хора, които не различават бук от дъб”.

От Съюза на ловците и риболовците смятат, че най-вероятно публикуваните снимки са от пролетта, тъй като в момента е почти невъзможно женските да са в толкова напреднала бременност.

Дивата коза е “защитен вид”, а убийството на такова животно се наказва със затвор до 5 години. От Съюза на ловците и риболовците напомнят, че неведнъж са предлагали промени в Наказателния кодекс, чрез които да бъдат утежнени наказанията за бракониерство, както и прецизирани текстове, които адвокатите на обвиняемите често използват, за да не се стига до ефективни наказания.