Програмата „Сега накъде” ще осигури шофьорски курсове на трима младежи от Дупница

Отляво надясно: Григор Купандолски, Евелина Малинова и председателят на сдружението Георги Шопов

Трима младежи от Дупница ще сбъднат мечтата си да изкарат шофьорска книжка благодарение на програмата “Сега накъде”. Калоян, Момчил и Теодора се запознаха с тримата си ментори – Кирил Чолаков, Валери (Батката) и Мартин Джокин, които са планински спасители в дупнишкия отряд.

Калоян Костов с ментора си Кирил Чолаков

С тяхното представяне започна официално инициативата на сдружение „Сега накъде” в Дупница. Тя е насочена към подкрепа на младежи, отглеждани без родители или с един родител.

Теодора

Целта на програмата е да се осигури шофьорски курс с всички допълнителни разходи към него. Участниците, които успешно вземат изпитите си, ще бъдат консултирани кариерно и насочени към допълнителни образователни програми.

Момчил

Обучението стартира само в два български града. Освен Дупница, където са избрани трима младежи, то ще започне и в Добрич с един участник.
По време на обучението младите хора ще бъдат напътствани и от ментор, който ще има за цел да помогне с усвояването на теоретичния материал и други трудности, които младежите срещат при обучението си.
Менторите за град Дупница са подбрани измежду дългогодишни доброволни планински спасители от местния отряд.

Митко Рашков от сдружението

Един от тях е Евелина Малинова, която е единствената жена спасител в Дупница.
„Избрахме тримата младежи за Дупница със съдействието на общината. Искам да им благодаря за това, че реагираха много бързо и сърцато. Те ни свързаха с директорите на училищата в града, които ни предложиха свои възпитаници.

Менторите Мартин Джокин, Валери (Батката) и Кирил Чолаков

След това беше проведено събеседване с децата. Важна беше и нагласата им за участието в тази програма. Когато разговорите приключиха, от сдружението взеха решение кои ученици да бъдат избрани”, каза пред „Вяра” Евелина Малинова.