Продават легендарно комби с 27-литров V12 двигател

Колата е известна като „Звярът“

В средата на 60-те години на миналия век мъж на име Пол Джеймсън решава да постави V12 двигател от танк върху направено от него шаси. С мощност от 760 конски сили, двигателят, известен още като Meteor се нуждае и от подходяща трансмисия, за да разпределя 1030-те нютон метра към задните гуми. За целта Джеймсън се свързва със специалиста по автоматични трансмисии Джон Дод, който се заема с направата на трансмисия, а по-късно продължава и развитието на проекта.

Той прави купе по свой дизайн с огромна предница, осем фара и задница в стил “Shooting brake”. Инженерът решава, че двигателят от танк не е достатъчен и се заема с поставянето на 27-литров V12 двигател от самолет. Двигателят Melin се използва в бойни самолети през 40-те години на миналия век и е достатъчен, за да постигне рекордните за 1977 година 295км/ч. Към момента не се знае каква е мощността на колата и колко точно можете да вдигнете с нея.

В историята на автомобила има и още един любопитен момент, когато Rolls-Royce завежда дело срещу нейния създател. След като поставя двигателя от самолет, който е дело на британците, Дод решава да постави и предна решетка от Rolls-Royce. Това не се харесва на британците и те отнасят спора в съда, където печелят и карат Дод да премахне решетката. Въпреки това, колата все още фигурира като Rolls-Royce в документите си, а в предната част могат да бъдат открити и формите на оригиналната решетка./ fakti.bg