Продължават археологическите проучвания в древния град Хераклея Синтика край Рупите

  • Заедно с работата на учените започва и строителството на пътя до обекта, за който държавата отпусна близо 500 000 лева.

 

С разкриване на подземния канал на древния град Хераклея Синтика продължават археологическите проучвания край Рупите. Заедно с работата на учените започва и строителството на пътя до обекта, за който държавата отпусна близо 500 000 лева. По-голямата част от древния мегаполис, чийто пръв управител е бил самият Александър Македонски, вече е извадена на повърхността. За тазгодишните проучвания парите обаче са далеч по-малко, споделя доц.

Людмил Вагалински, ръководител на обекта: “Имаме две скромни суми – от община Петрич и от Министерството на културата, с които започваме работа. Ако получим допълнително финансиране, бихме могли да започнем да разкриваме и по хълма и особено в неговата горна част, където мисля, че разпознахме акропола на града”. При откриването на участък от АМ “Струма” преди десетина дни премиерът Бойко Борисов обяви, че пътят до Хераклея Синтика ще бъде направен в кратки срокове и даде заявка за финансова щедрост по отношение на проучването./БНР