Продължават разговорите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство

Повече от три часа продължават разговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които не са открити за медиите.

Активно разговорите се водят между номинираните премиери от двете коалиции Николай Денков и Мария Габриел.

В началото в срещата се включиха и лидерите на политическите формации, които запазиха мълчание, след като напуснаха кабинета на председателя на Народното събрание, където разговорите се провеждат.

Пред журналисти Габриел и Денков увериха, че преговорите за съставяне на редовно правителство продължават. Денков разкри първите задачи – изготвяне на документ, който да гарантира, че няма да има чистка в държавната администрация и уточняване на персоналния състав.

“Разговорите започнаха и продължават. Както обясних и преди това, има два елемента – единият е да гарантираме, че няма да има проблеми с администрацията, така че подготвяме съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили, и второто, разбира се, персоналният състав. Така че работим и по двете.”

От думите на Николай Денков стана ясно, че не се говори за включване на политически лица от ГЕРБ, а за експерти.

“Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме. Както винаги съм казвал, гледаме дали може да има по-добри експерти. Въпросът е кои са най-добрите хора за позицията.”

Не стана ясно дали Асен Василев ще остане номинация за финансов министър./БНР