Продължават ракетните удари между Израел и „Хамас”, жертвите растат

Еврейската държава решила да разшири атаките в ивицата Газа

Ракетните удари между Израел и радикалната групировка „Хамас” продължават въпреки дипломатическите усилия за намаляване на напрежението.

67 палестинци са били убити, след като насилието ескалира в понеделник, сочат данни от палестинска страна, цитирани от „Ройтерс”. Израел съобщава за седем жертви на атаките на „Хамас”.

Израелската страна твърди, че от територията на ивицата Газа са изстреляни 1500 ракети за три дни. Заради нападенията беше евакуирано летище „Бен Гурион” в Тел Авив.

Палестински сайт съобщи, че през нощта израелската авиация е нанесла удари по зданията на палестинското финансово министерство и Ислямската национална банка в град Газа. Командир и членове на „Хамас” бяха убити при израелски атаки.

По-късно местни израелски медии излязоха с информация за задействане на сирените за ракетно нападение в северната част на Израел.

От израелското външно министерство написаха в профила на ведомството в туитър, че нападения има още в централната и южната част на страната, а една къща е била ударена. „Ройтерс” съобщи, че нови ракети са били изстреляни по Тел Авив и Ерусалим.

По-рано израелският президент Реувен Ривлин предупреди за възможността от избухване на гражданска война между арабите и израелците в страната. Ривлин призова за “спиране на тази лудост”. Снощи американският президент Джо Байдън заяви, че Израел има правото да се защити, но изрази надежда за бързо слагане край на конфронтацията. Байдън съобщи, че е разговарял по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

„Израел има право да се защитава, когато хиляди ракети летят към неговата територия. Очаквам и се надявам конфликтът да приключи по-скоро“, каза Байдън.

Междувременно три държави – Тунис, Норвегия и Китай, поискаха извънредно публично заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на насилието между израелци и палестинци, в което да участват и техни представители. /БНР