Продължава контраофанзивата на Киев срещу силите на Москва

Украинските сили са освободили ключово село в южната област Херсон, което ще доведе до ускоряване на поредното отстъпление на руската армия.
В телефонен разговор американският президент Джо Байдън съобщи на украинския си колега Володимир Зеленски, че САЩ отпускат на Киев нова военна помощ в размер на 625 милиона долара, включително системи за залпов огън “Хаймарс”.
Украинското знаме вече е издигнато над село Давидов брод. Съобщава се и за още няколко други близки села, които са били освободени от окупаторите. Украинските сили превзеха град Дудчани на западния бряг на река Днепър при голямото им настъпление към Херсонския регион, според назначения от Русия ръководител на администрацията.
На изток украинските сили напредват, след като през уикенда превзеха Лиман, главният руски бастион в северната част на Донецка област. Проруският лидер в Донецк каза, че силите формират нова отбранителна линия около град Кременная.
Украинските въоръжени сили са напреднали до 20 километра отвъд река Оскол, в Харковска област, в зона, защитавана от руските сили, по направление към град Сватово в Луганска област, предаде Ройтерс в сряда, позовавайки се на британското министерство на отбраната, предаде БТА. “В политически план е много вероятно руските лидери да са разтревожени,че украински подразделения вече наближават границите на Луганска област, която Русия миналия петък заяви, че официално е анексирала”, казва британското министерство на отбраната в своя информационен бюлетин. В информационния бюлетин също така се добавя, че е много вероятно Украйна сега да нанесе удари по пътя между Сватово и Кременная в Луганска област и украинските сили също така да продължат да напредват на южния фронт.