Проекти за 90 000 лева спечели община Самоков

13 проекта на обща стойност 90 хил. лв. ще се реализират на територията на община Самоков. Проектите ще се финансират от Програма за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. Одобрени са трите проекта, с които кандидатства община Самоков.

С единият се предвижда благоустрояването на градинката пред пенсионерския клуб в IV квартал. На зелената площ ще се оформят алеи, ще бъдат поставени кътове за отдих. По същия начин, като кът за отдих, ще се оформи и пространството под църквата „Свети Никола”, на ул. „Митрополитска”.

Третият проект пртедвижда изграждане на велоалея и алея за разходка от долния транспортен мост до село Драгушиново. По алеята ще бъдат поставени пейки и кошчета. Свързан с този проект е и проектът на кметство Злокучане, който предвижда изграждане на екопътека с кътове за отдих от село Злокучане до Драгушиново.

По този начин ще се оформи една зона, подходяща, както за разходки, така и за придвижване с велосипеди. Другият проект, който ще се реализира през тази година е на кметство Бели Искър. Той предвижда поставяне на стрийт фитнес в двора на училището. Тези проекти са на максималната стойност, която предвижда програмата – 10 хил.лв.

Другите проекти, които бяха спечелени са разработени от училища и детски градини. Проектът на училището в Ярлово за „Био класна стая и билкова градина” . Проекти в този раздел са одобрени за финансиране и на училищата „Отец Паисий”, „Станислав Доспевски” и „Неофит Рилски” и детските градини „Зорница”, „Детелина”, „Самоково” и „Звънче”.

Стойността на проектите е до 5 хил. лв. Целта на кампанията е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда в образователния и възпитателен процес на младите хора, посредством възможността за финансиране на дейности от материален характер пряко включени и необходими за учебния възпитателен процес във всяко от заведенията или организациите, заявители на проектите.