Проект за кадастър взриви самоковско село, в Гуцал готвят протести

  • Къщи и парцели липсват в картата, бившият стопански двор от 90 дка записан като ливада

  • “ГБС-Имоти” АД – София: Спазили сме закона и ангажиментите си към Агенцията по геодезия, картография и кадастър като възложител

Проект за кадастрална карта на Гуцал, изработен от “ГБС-Имоти” АД – София, провокира напрежение в самоковското село. В Гуцал са убедени, че в проекта има множество нередности и казват, че са готови да излязат на протести. Един от проблемите, посочен от хората, с които разговаряхме, е, че бившият стопански двор, чиято площ е около 86 дка, е записан като ливада, а имотите там са изцяло частни. В проекта липсват над 15 имота.

Част от имотите в бившия стопански двор

Засегнатите, сред които има и чужденци, заселили се в селото, остават без скици на имотите си, за които плащат данък „сгради” и такса „смет”. Заради пропуска тези хора не могат да правят нищо със собствените си имоти – нямат право да ги продават, прехвърлят, включително и да строят в тях. За да бъдат включени в кадастралната карта сега, потърпевшите ще трябва сами да си направят отразяването на имотите. „Както е известно, това се прави от държавата и е безплатно за хората. Тези, чиито имоти липсват в кадастъра, трябва да платят нещо, за което държавата е платила на фирма. Сумите са между 500 и 1000 лв. за собственик”, споделят потърпевшите.

Кадастралната карта, изготвена след проведена от Агенцията по геодезия, картография и кадастър обществена поръчка за избор на изпълнител, към днешна дата е неодобрена. Много от собствениците на имоти са подали възражения, на които още няма отговор. Възражения се пускат до Агенцията по кадастър, която след това ги дава на фирмата за коригиране по картата, но дали ще бъдат отразени тези възражения, никой не знае. Няма краен срок кога картата ще бъде одобрена и ще влезе в сила, разказват в Гуцал.

„Родил съм се в село Гуцал, животът на родителите ми, дядовците и прадядовците ми е минал тук и аз живея тук, въпреки че 20 години работих в Самоков. Бившият стопански двор умишлено е изваден от картата и ние се опитваме да разберем защо и да стигнем до истината. Там от години има имоти, които са купувани, продавани, препродавани и изведнъж ги водят ливада. Ще си търсим правата, затова се обърнахме към вас. Не сме се отказали и да протестираме”, разказа 73-годишният Стоян Йорданов – бивш началник-цех във военния завод „Самел” в Самоков. Йорданов имам два имота в стопанския двор.

„Единият имот е 2, а другият 3 декара. Купил съм ги на търг от ликвидационния съвет през 1994 г. Имам нотариален акт и всички останали документи. Представил съм документите за направата на картата, за което има протокол. Когато от “ГБС-Имоти” идваха да замерват, съм питал кога ще мерят стопанския двор. Казваха, че ще отразят терените, ако са включени в заданието. През 2017 г. сами разбрахме, че стопанският двор е обозначен като празно петно. Питали сме служители на фирмата защо е така, няма никакъв отговор. До какви ли не институции сме писали. Аз лично занесох възражението си в “ГБС-Имоти” в София”, обясни Стоян Йорданов. Човекът с горчивина добавя: „С постъпването на работа на кметския наместник Ангел Христов направих справка за наследствени имоти, но се оказа, че липсват документи – планове, карти, части от регистри, удостоверения за наследници и т.н. Затова се обърнах към Окръжна прокуратура и в момента чакам решение! Ако навлезете в гуцалските проблеми, може да издадете трилогия!”

Подобен е и проблемът на Николай Петков. Къщата, закупена от Петков, е построена в липсващия в кадастъра стопански двор. Той е четвърти собственик на този имот. До неговата къща има още две съседни. В едната живее семейство от Белгия, а в другата – жена от Англия. И трите къщи са от един калибър и със сходни цени при покупката.

От Гуцал ни изпратиха документи за имотите на Стоян Йорданов, Николай Петков, Красимира Тъмнишка. Приложени са копия на нотариални актове, скици, ПУП-ове, разрешителни за имотите. Получихме и писма от Президентството и Народното събрание, където има становище на Агенцията по кадастър, от които е видно, че става въпрос за съществена грешка. Подадена е информация от Поземлена служба-Самоков, а село Гуцал е към Поземлена служба-Долна баня, която е филиал на Костенец. В писмото е описано, че стопанският двор е с неодобрен план, а се издават скици, ПУП-ове и други документи за имотите. Разполагаме и с документи за собственост на Стефка Свиленова. В тях има приложена скица, издадена от община Самоков, и в нея пише, че парцеларният план на стопанския двор е одобрен, а в писмата от НС и Президентството по предоставени данни от община Самоков не е одобрен. Т.е. има и разминаване в предоставянето на информация от институция.

За случващото се разказа и кметският наместник на Гуцал Ангел Христов. „Интересите на собствениците на тези имоти не са защитени. Тези хора търсят справедливост, но институциите не им обръщам внимание. Опитвам се да им помогна, а те искат да се даде гласност на проблема с надеждата институциите да им обърнат внимание. Опитвам се да им съдействам с каквото мога, но за съжаление това не е в правомощията на кметството, а на по-високи институции. От мое име, в качеството на кметски наместник, мога да потвърдя думите на горецитираните господа и същевременно собственици на имоти както за техния казус, така и за състоянието на кметство Гуцал. За съжаление при встъпването ми в длъжност се убедих в липсата на карти на селото, регистри за имоти в границите на селото, липсват страници от имотните регистри за имотите от неурбанизираната територия. Често идват хора за вадене на удостоверение за наследници на свои роднини, като носят старо за справка и в него има липса на наследници или са вписвани такива, които в действителност не са наследници на починало лице”, посочи Ангел Христов.

„Част от имотите, които са заснети, конкретно новите къщи (някои от които са на снимките), са построени преди няма и 15 години. Едната е собственост на едно семейство от Белгия, другата на жена от Англия. Освен местни и хора от София, има засегнати и чужденци. През 2016 г. е приета картата на неурбанизираната територия, включваща ниви и гори. Тя е изработена от “Геопрециз Инженеринг” ООД, като там стопанският двор е оставен празен, без вътре да са отразени имоти и е отбелязан като собственост на Министерството на земеделието, въпреки че е продаден още през 1994 г. Най-фрапантното в този случай е, че планът на стопанския двор е одобрен от Поземлена комисия – Долна баня, към която е село Гуцал, въпреки че е към община Самоков, и същевременно и в Поземлена комисия стопанският двор излиза като собственост на Министерството на земеделието”, заявява кметският наместник. И допълва: „Не е ли това грубо нарушение на правата на собствениците, които имат имот, но в дадена институция се води, че друг е собственик на имота? Освен всичко останало, това разминаване между институциите също довежда до фрапантни недоразумения. В община Самоков се знае собственикът на дадения имот, в съда има нотариални актове на собственици, които са вписани и в Агенцията по вписванията, министерството е продало своя собственост, но не дава информация защо продължава да се води собственик, Поземлената комисия съгласува плана на стопанския двор по парцели, но впоследствие не го отразява в своята система. А тук става въпрос за 20 имота, които в картите на Агенцията по кадастъра ги няма. Затова ли бе създаден този кадастър? За да стане бъркотията още по-голяма и фирмите, които правят геодезически заснемания, да изкарват пари на гърба на хората, въпреки че първия път държавата заплаща заснемането на всички имоти и едва след промяна в даден имот – построяване на нова сграда, гараж или друга постройка, едва тогава собственикът да плати на фирма да направи заснемане и да отрази новата постройка в кадастралната карта”.

Потърсихме официална информация от „ГБС – имоти“. Настояхме фирмата, която по договор изпълнява заснемането и подготовката на проекта за кадастрална карта, да даде ясен и своевременен отговор на въпросите, поставените от жителите на Гуцал. А те са: 1. Защо бившият стопански двор е отбелязан като неурбанизирана територия, след като имотите там са изцяло частни? Те са на над 15 собственици, които са си платили имотите? В селото казват, че когато от „ГБС – имоти“ са събирали данни, собствениците са предоставили поисканите им документи и информация, за което са съставени и протоколи; 2. Защо тази площ от около 90 дка е отбелязана като частна държавна собственост? Кой е подал информацията, за да се случи това? Каква информация е подадена от общината към фирмата, която прави проекта за кадастър? Има ли одобрен парцеларен, регулационен и кадастрален план за стопанския двор?; 3. Разгледани ли са възраженията на всички собственици, които са изразили несъгласие и са предявили претенции по отношение изработената към настоящия момент кадастрална карта? Какво ще бъде предприето, ако тези възражения са основателни?; 4. Кога ще бъде готова новата кадастрална карта на Гуцал?

Получихме и отговора на компанията. От „ГБС–Имоти” са категорични, че са спазили законовите разпоредби и те като дружество не са накърнили интересите на оплакалите се. В писмото, което ни бе изпратено, от дружеството посочват, че зададените въпроси към настоящия момент са получили многократно отговори както от страна на АГКК, така и от страна на „ГБС–Имоти”, подробно описани в писма и в телефонни разговори със собствениците на поземлени имоти, попадащи на територията на бившия стопански двор в с. Гуцал.

Отговорът на първия въпрос е: „Към настоящия момент бившият стопански двор, представляващ поземлен имот с идентификатор 18201.307.362, е отразен в действащата КККР на с. Гуцал, общ. Самоков. Кадастралната карта и кадастрални регистри (КККР) на поземлените имоти, част от които е и бившият стопански двор на село Гуцал, е създадена чрез преобразуване на картата на възстановената собственост (КВС), служебно предоставена от Общинска служба по земеделие – гр. Самоков по реда на §32 и § 33 от Преходните и заключителни разпоредби на Закон за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР). Границите на имотите от одобрената със Заповед № РД-18-9/15.03.2016 на изпълнителния директор на АГКК – КККР на неурбанизираната територия на с. Гуцал са идентични с тези от КВС.

Съгласно действащата нормативна уредба в Република България, всяка промяна в обстоятелствата за поземлен имот, касаеща промяна в начин на трайно ползване, начин на трайно предназначение, собственост и др., се отразява в действащата КККР, КВС или други действащи планове, след внасянето от страна на заинтересованата страна (в конкретния случай собствениците на поземлените имоти) на необходимия набор от документи, удостоверяващи промяната. Обстоятелствата, поради които собствениците на поземлени имоти, попадащи в бившия стопански двор в с. Гуцал, не са предприели нужните действия в нормативно установените срокове, не следва да бъдат проучвани от ГБС Имоти АД.

ГБС Имоти АД няма компетенцията да се произнася по въпросите за собствеността върху поземлените имоти, както и дали са извършвани плащания при придобиването им. В хода на анкетирането, което сме изпълнили като част от цялостния процес по изработването на КККР на урбанизираната територия на с. Гуцал, сме приели документите на собствениците за обработка. Тези документи могат да бъдат подадени в законоустановения срок и на посочените електронни пощи на СГКК – София-област и на ГБС ИМОТИ АД. Фактът на получаване на документите не е основание да изпълняваме дейности по ЗКИР, когато същите са извън обхвата на договора с АГКК. Всички документи, които сме получили при анкетирането (протоколи, документи за собственост и др.), се предават на съответната служба по геодезия, картография и кадастър”.

В отговор на втория въпрос от фирмата пишат:Площта от приблизително 90 дка е отбелязана като частна държавна собственост и същата няма как законосъобразно да бъде нанесена от ГБС Имоти АД по друг начин. Собствениците на поземлени имоти на територията на бившия стопански двор следва да внесат необходимите документи за отразяване на промяната в обстоятелствата. В действащата нормативна уредба (Закон за собствеността и ползване на земеделските земи, Правилник за прилагане на закона за собствеността и ползването на земеделските земи, както и Закона за опазване на земеделските земи) е дефинирано чия собственост са земите в бившите стопански дворове.

Предоставената информация от община Самоков във връзка с изпълнението на договора за изработването на КККР на с. Гуцал, общ. Самоков, е в съответствие с изискванията на ЗКИР.

По отношение на наличието на парцеларен, регулационен и кадастрален план за стопанския двор може да изразим следното становище въз основа на предоставените ни документи: Няма надлежни документи, от които да заключим, че парцеларният план на с. Гуцал е бил одобрен. Има данни, че парцеларният план е съгласуван от Поземлена комисия – гр. Долна баня, но това действие по смисъла на действащата към момента на съгласуването нормативна уредба не следва да се тълкува като одобрение на плана. Не разполагаме с документи, от които да е видно, че са проведени процедури по възлагане, изработване и одобряване на изменения регулационен план за бившия стопански двор на с. Гуцал съгласно действащите към този момент ЗТСУ и ППЗТСУ; Видно от данните в КВС, Парцеларен план на бившия стопански двор на с. Гуцал не е отразяван в КВС, поради което не е трансформиран в КККР.”

Отговорът на третия въпрос гласи: В законоустановения срок са постъпили възражения от собствениците на имоти, попадащи в бившия стопанския двор на с. Гуцал. Същите са разгледани от междуведомствената комисия по чл. 47 от ЗКИР, назначена със Заповед на изпълнителния директор на АГКК.

Възраженията са отхвърлени като неоснователни, тъй като бившият стопанския двор е извън обхвата на изработваната КККР. Отново подчертаваме, че това не лишава лицата от правото им на собственост, а единствено изключва възможността поземлените имоти да бъдат отразени от ГБС Имоти АД в настоящата процедура по изработване на КККР на урбанизираната територия на село Гуцал, която територия се ограничава от границите на регулационния план на населеното място. Редът за отразяване на тяхната собственост е изчерпателно записан като процедура в ЗКИР”.

Относно това кога ще бъде готова новата кадастрална карта на с. Гуцал, отговорът е:Всички дейности, възложени за изпълнение на ГБС Имоти АД по отношение на изработването на КККР на с. Гуцал, общ. Самоков, са извършени. След приключването на процедурата по отстраняване на явната фактическа грешка в контактната зона следва да се издаде Заповед за одобряване на КККР на с. Гуцал, общ. Самоков. Тези дейности са изцяло в компетентността на АГКК”. „Абсолютно сме убедени, че сме изпълнили ангажиментите си към възложителя, за които е договорът”, допълни по телефона Яна Бодурова – PR мениджър в дружеството.

Юлияна КОЛЧАКОВА